Boštjan Čukur, keramičar, učitelj Svet24.si

S 6Pack Čukurjem o ogroženih poklicih in ...

Lojze Gorjanc Svet24.si

Umrl je legendarni skakalni trener Lojze Gorjanc

1664390906-26112006-ff2da393ff299105f72110c6bc3933f6 Necenzurirano

Bivši prvi operativec SDS o razhodu z Janšo, ...

Predsednik vlade Dr Reporter.si

Tina Gaber se mi smili, pa Golob tudi. A ne dela ...

slovenija sesko 1 Ekipa

Ponarejeni slovenski dresi: Pazite, kaj kupujete, ...

tilen-lotrič -1 Revija Stop

Tilen Lotrič božične okraske kupil že oktobra

avstrija slovenija Ekipa

Po tekmi Avstrija - Slovenija zavrelo, predsednik ...

Novice Novo mesto/Ljubljana

Jutri tradicionalni zajtrk v šolah in vrtcih

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
15.11.2012 14:32

Zavedanju o pomenu lokalne trajnostne oskrbe je v Sloveniji namenjene čedalje več pozornosti. Vsako leto bomo tako tretji petek v novembru praznovali dan slovenske hrane.

Letos bo ta dan v znamenju tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki ga bodo deležni po šolah in vrtcih.

Glavni cilj dneva, ki ga obeležujemo jutri, je podpora slovenskim pridelovalcem in spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe.

Jutri bo potekal tudi tradicionalni slovenski zajtrk, s katerim želijo izpostaviti pomen hrane iz bližine in zdrav način prehranjevanja med najmlajšo populacijo, vzgojitelji, starši in drugo javnostjo.

Ena izmed raziskav kaže, da preko 30 odstotkov otrok, starih od 11 do 15 let, med tednom nikoli ne zajtrkuje, 60 odstotkov mladostnikov ne je redno sadja, 75 odstotkov mladostnikov ne je zelenjave. Kot je poudaril Matej Gregorič z Inštituta za varovanje zdravja ni presenetljivo, če se nam je v zadnjih 20 letih delež debelih podvojil.


Bogovič: Kakovost slovenske hrane je na visoki ravni

V Sloveniji imamo dokaj težke pogoje pridelovanja, zato ne bomo znani po tem, da bi bili sposobni pridelati najcenejšo hrano. Zagotovo pa smo znani po tem, da je kakovost naše hrane na visoki ravni, je pred prvim dnevom slovenske hrane v pogovoru za STA izpostavil kmetijski minister Franc Bogovič.

Ena bistvenih težav ponudbe slovenskih proizvodov je prav nepovezanost slovenskih kmetov. Bogovič je prepričan, da je boljša povezanost kmetijskih proizvajalcev ena ključnih prioritet za naslednje programsko obdobje.

Minister meni, da bi pa z dobro organizacijo, ustreznim razmerjem v prehranski verigi, lahko na koncu dosegli cilj, da bi pridelovalec hrane od proizvodnje lahko živel, potrošnik pa bi imel po sprejemljivi ceni hrano visoke kakovosti. Verjame, da je v Sloveniji to mogoče.