Christine Lagarde Svet24.si

ECB v novo znižanje evrske obrestne mere

profimedia-0921615611 Svet24.si

(Foto) Znana "plus size" manekenka naprej ...

medilab2 Necenzurirano

Prihaja največji prevzem v zdravstvu: ga bo ...

1728564962-172a8235-1728564822278 Reporter.si

Je Pavel Rupar v Bruslju res nadlegoval ...

kazahstan slovenija Ekipa

Zakaj je po golu stekel v objem Kekovemu ...

miha, življenje-na-tehtnici Njena.si

Življenje na tehtnici: Glasni motivator ima ...

benjamin sesko transparent Ekipa

Šeško, ti si kralj: Res lepo, morate videti, kje...

Novice Krško

Jedrska energija v ospredju Golobovega obiska Posavja

Piše: STA

Čas objave:
06.06.2024 16:20

Premier Robert Golob se je na današnjem vladnem obisku Posavja posvetil jedrski energiji. Razloga sta ta, da so si ministri lahko osebno ogledali delovanje elektrarne in da so danes položili temeljni kamen za gradnjo odlagališča NSRAO. "Dokler ne počistimo z odpadki obstoječe elektrarne, ne moremo govoriti o pripravah na novo," je dejal.

"Jedrska energija je zelo zaznamovala Posavje in je tudi nekaj, po čemer je Posavje najbolj poznano," je dejal in spomnil, da so se na podlagi sprejete resolucije in odločitve o referendumu na temo gradnje drugega bloka jedrske elektrarne Jek 2 začele priprave na novembrski referendum.

Ker gre za zelo pomembno temo, se mu zdi pravilno, da so se vsi ministri, ki bodo ta gradiva obravnavali, lahko tudi osebno seznanili s tem, kako jedrska tehnologija izgleda v obratovanju, je premier povedal v izjavi za medije po današnji terenski seji vlade.



V okviru obiska sta Golob in direktor Agencije za radioaktivne odpadke Sandi Viršek simbolično položila temeljni kamen za gradnjo odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov (NSRAO) v Vrbini pri Krškem. "V tej vladi smo izpolnili dolg, da počistimo z radioaktivnimi odpadki in jih odložimo varno," je poudaril Golob.

To je po njegovih besedah zgodovinski dolg, o katerem se je govorilo od dne, ko je Nuklearna elektrarna Krško v 80. letih prejšnjega stoletja začela obratovati. O tem se je govorilo pred 20 leti ob podpisu sporazuma s Hrvaško, a nobena vlada do sedaj ni naredila tega koraka, je še povedal.