stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice

Javna razprava o Zakonu o prostovoljnem končanju življenja

Piše: R.K.

Čas objave:
07.05.2023 20:08

Člani Društva Srebrna nit so v skladu z napovedjo, da bodo po Sloveniji pripravili vrsto javnih razprav o predlogu Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, so si za prvo predstavitev v četrtek, 4. maja 2023, izbrali Kulturni dom v Straži.

Nekoliko s strahom, da bo udeležba spričo tako zahtevnega zakona slaba. A udeležba in kasnejša bogata razprava po imenitni predstavitvi bistva predlagana zakona – uvodničarji so bili dddr. Andrej Pleterski, dr. Igor Pribac, dr. Dušan Keber – je po skoraj dveh hitro minulih urah dokazala, da so v Srebrni niti, ki jo vodi Anita Caruso, s predlaganim zakonom - predlog zakona presega ideološke, demografske, geografske in vse druge delitve - odprli družbeno zelo zanimivo in od večine javnosti v stran odrinjeno vprašanje, vprašanje, ki naj bi bilo stvar le peščice, manjšine. A vendar je razprava v straškem kulturnem domu potrdila, da Slovenija zmore ljudi, ki se zavedajo, da se tudi humanitarnost neke države kaže predvsem v njenem odnosu do manjšine.

Najbolj tipična vprašanja, ki jih bodo udeleženci naslednjih javnih razprav najbrž postavljali, so v Straži bila:
V katerih državah je pomoč pri prostovoljnem končanju življenja že dovoljena? Ali zakon zmanjšuje obstoječe pravice pacientk, pacientov? Je odločitev za pomoč pri prostovoljnem končanju življenja nepreklicna? Ali se lahko za pomoč pri prostovoljnem končanju življenja odločijo tudi pacienti, ki jim je odvzeta opravilna sposobnost? Ali lahko kdo odloča namesto njih? Ali se lahko starši odločijo za pomoč pri končanju življenja neozdravljivo bolnih otrok? Ali otroci v imenu staršev? Ali bodo morali pacienti plačati za pomoč pri prostovoljnem končanju življenja?

Prav ob koncu vsebinsko bogatega pogovora je v zraku nekako obviselo vprašanje, ali se bo tudi s tem zakonom zgodilo podobno kot z zakonom o RTV, ki je slavil na prazniku demokracije, referendumu, a obvisel v zraku. V Srebrni niti so trdno prepričani, da bodo zbrali potrebnih 5000 podpisov za vložitev osnutka zakona v parlament, bistveno manj pa, da bo med poslanci opozicije dobil podporo. A tudi sicer so ustvarjalci načrtovali zakon vložiti v parlamentarni postopek s podporo volivk in volivcev in ne političnih strank. A izrečena možnost, da bodo v hramu demokracije zakon zavrnili, je udeležence šokirala.

Javno predstavitev je v Straži spretno, a tudi s premišljenimi vprašanji vodila Darinka Pavlič Kamien, podporo zakonu pa lahko potrdite preko portala e-uprava z veljavnim digitalnim potrdilom https://euprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=6545 ali osebno na upravnih enotah čimprej, a najkasneje do 22.6.2023 in tako potrjen dokument pošljete na naslov Društvo Srebrna nit, Vipotnikova 13 1211 Ljubljana Šentvid. Vse informacije v zvezi z zakonom in postopki podpore so dostopne na www.mojezivljenje.si.