pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Prepričan, da je kopija očeta Odkrito.si

Trdi, da je nezakonski sin Kralja Karla III. in ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Novice Ribnica

Janez Debeljak je dajal duha ribniški dolini

Piše: Radio Krka

Čas objave:
25.11.2012 10:37

Ob 80 obletnici rojstva Janeza Debeljaka, Korenovega, profesorja slavista na osnovni šoli v Ribnici, javnega in kulturnega delavca, ki je močno zaznamoval duhovni utrip Ribniške doline v drugi polovici dvajsetega stoletja, je sinoči v Rokodelskem centru Muzejsko društvo Ribnica pripravilo pogovor s člani Janezove družine in nekaterimi njegovimi tesnimi sodelavci.

Slednji so v poldrugi uri so v kratkih orisih osvetlil pomen njegovega pedagoškega in družbeno kulturnega dela za podobo doline suhe robe v katero je bil v Retjah pri Velikih Laščah rojeni Debeljak navezan s vsemi svojimi čutili.

Svoje sledi je pustil tudi v likovni umetnosti, glasbi in drugih različicah kulture , izstopal je tudi s prepoznavnimi organizacijskimi sposobnostmi, vselej pa se je odmikal od sicer cenjena populizma, kar je njegova zagotovo največja olika, je poudaril dr. Jure Mikuž.

Muzejsko društvo Ribnica bo v ob koncu prihodnjega leta izdalo zbornik Janeza Debeljaka. Tanja, Janezova družica in sodelavka na osnovni šoli, je razkrila veliko željo moža, ki je umrl leta 2005, po ureditvi Parka kulturnikov za zidovi ribniškega gradu.

Moderator večera , sicer tudi Janezov tesen sodelavec Stane Klun , je k pogovoru povabil še Bernardo Kogovšek in Staneta Škrabca, ki sta prav tako razkrila utrinke iz časa, ko sta sodelovala s profesorjem, ki je bil zaslužen tudi za organiziran začetek ribniškega sejma, prevoz bale po Ribniško, Likovne kolonije, priprave knjige o 900 letnici Ribnice in o še mnogo čem.