izgorelost Svet24.si

Izgorelost – ko pritisk dela vodi v ...

alkotest, policist, voznik, nadzor, splošna Svet24.si

Na cesti pijani kot na veselici; neslavni rekorder...

410167490_683711440538299_444785036928894066_n Necenzurirano

Divji zahod v zdravstvu: čiščenje krvi za 5.000...

fajon leyen golob pl Reporter.si

Ozadje odstopa Tomaža Vesela: kdo je torpediral ...

Victor Sanchez Primož Roglič Ekipa

Poziv trenerja Olimpije: Mi lahko kdo organizira ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

Primož Roglič Ekipa

Hude obtožbe na račun Rogličevih šefov: Silili...

Novice Ribnica

Invalidi opozorili na težave, s katerimi se srečujejo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.11.2015 08:57

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je v prostorih Doma starejših občanov v Ribnici pripravilo delovno srečanje članov, ki živijo v občinah Kočevje, Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Velike Lašče, Dobrepolje in Osilnica.

Medse so povabili tudi predstavnike občinskih teles iz omenjenih občin. Namen srečanja je bilo zbližanje članov zveze s predstavniki ustanov, ki so pomembne za zagotavljanje temeljnih življenjskih pogojev paraplegikov in tetraplegikov. To je bila tudi priložnost za pobudo odpravljanje grajenih in miselnih ovir v kompleksnem okolju. Hkrati pa so člani zveze predstavnike občin opozorili na konkretne težave s katerimi se vsakodnevno srečujejo.

Predsednik društva Gregor Gračner je na kratko orisal celostno dejavnost društva z vsemi petimi socialnimi programi, strokovna delavka Zveze paraplegikov Slovenije Hana Ermenc pa program Osebne asistence, Obnovitveno rehabilitacijo, Avto šolo, pomoč arhitekta pri odpravljanju arhitekturnih ovir in počitnikovanje v domovih Zveze. V občinah Ribnica in Kočevje izvajajo akcije, ki so v dobrobit gibalno oviranih občanov, občina Kočevje bo v decembru prejela listino »Občina po meri invalidov.«

Invalidi so kot težave izpostavili pogoste kršitve parkiranja na označenih parkiriščih zanje in še posebej opozorili na prevelike hitrosti v naseljih v katerih živijo. Pritožbam sta prisluhnila policista policijske postaje Ribnica in nakazala nekatere ukrepe, da bi se te razmere izboljšale. Policija bo skupaj z člani poostrila nadzor na tem področju. Razpravljali so tudi o stanovanjski problematiki in zakonodaji na socialnem področju. Kot lokalna skupnost zahodne Dolenjske, ki že dlje časa zna prisluhniti potrebam invalidov, je bila izpostavljena občina Kočevje. »Temu nimam kaj dodati,« je dejal invalid Vojko Turk iz Kočevja. Sicer v občinah zahodne Dolenjske je trenutno v društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine včlanjenih 26 paraplegikov in tetraplegikov.



Vojko Turk o razmerah v Kočevju


Grega Gračner o srečanju