900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice

Hvala prostovoljcem Rdečega križa

Piše: R.K.

Čas objave:
14.05.2021 18:42

Danes je v okviru tedna Rdečega križa župan občine Metlika Darko Zevnik sprejel in se zahvali članom ekipe prve pomoči Rdečega križa Metlika.

Danes je v okviru tedna Rdečega križa župan občine Metlika Darko Zevnik sprejel in se zahvali članom ekipe prve pomoči Rdečega križa Metlika, ki so se v času epidemije covida-19 odzvali za pomoč v UKC-Ljubljana. Na omenjeni nalogi v UKC –Ljubljana so bili in so še prisotni 310 dni in opravili 2.460 prostovoljnih ur. 

Izkušnje v Metliki iz prvega vala covid-19 so Rdečemu križu Metlika podarile velik čut solidarnosti med občani, še posebej pa med prostovoljci. Bili so močno vpeti v izvajanje nalog v DSO Metlika in na terenu. Tudi ob pojavu drugega vala je bil med prostovoljci in člani ekip – bolničarji velik odziv, interes in pripravljenost pomagati. V pripravljenosti za pomoč v zdravstvenih ustanovah so imeli ekipo že v prvem tednu ob razglašeni epidemiji, 19. oktobra lani.

Od 8.12.2020 do 15.3.2021 je bilo sedem članov ekip prve pomoči Rdečega križa Metlika na razpolago za pomoč UKC Ljubljana. Prihajajo iz občine Metlika in imajo različne statuse; dijaki, študenti, samozaposleni, zaposleni (a zaradi ukrepov je njihova storitev zaprta) in trenutno brezposelni.

Člani ekip prve pomoči Rdečega križa Metlika so pomagali v UKC do sredine marca letos. Delo je potekalo v treh izmenah. Bolničarji so bili razvrščeni na različne oddelke; kirurgija (travmatološki oddelek ), infekcijska klinika, intenzivna covid. Opravljajo različna dela, kot so pomoč medicinskim sestram, čiščenje in razkuževanje prostorov in oblačil medicinskega osebja, transport pacientov po kliniki, spremstvo in pomoč v rešilcu, pomoč pri hranjenju in negi bolnikov.

Iz UKC Ljubljana so v petek, 23.  aprila ponovno prosili za pomoč bolničarjev RKS. RKS je najprej aktiviral bližnje OZ-je, glede na stisko, ki jo imajo smo tudi strani RK Metlika potrdili pripravljenost njihovih članov za vključitev v delo. Z delom se je začelo 27. aprila in bo potekalo vsaj tri tedne (12 ali 8 ur na dan).





Da naše poslanstvo raste in je prepoznavno potrebujemo srčnost prostovoljcev, ki mu posvetijo svoj čas, energijo in znanje.

Ob tednu RK iskrena in velika HVALA vsem prostovoljcem, občini, donatorjem, medijem in ostalim zunanjim sodelavcem.