bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

vila klemen jaklic PL Reporter.si

749 kvadratov razkošja za ustavnega sodnika ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Novice Podčetrtek

FOTO: Bo grad Podčetrtek kmalu dobil lastnika?

Piše: STA

Čas objave:
31.07.2018 15:04

Grad Podčetrtek naj bi kmalu le dobil lastnika, je danes povedal župan Podčetrtka Peter Misja. Podrobnosti naj bi javnosti razkrili kmalu. Oglas o prodaji gradu je bil lani objavljen na spletnem oglasniku Bolha, takrat ga je bilo možno kupiti za 370.000 evrov. Zatem so prodajo gradu prevzele Renes nepremičnine.

Grad Podčetrtek, ki ga prodajajo že 20 let, je v večinski lasti družine Zečević, Občina Podčetrtek pa je 20-odstotna lastnica. Prav občina je leta 2006 na lastne stroške obnovila streho, saj v zadnjih dveh desetletjih grad vidno propada, notranjost je povsem izropana, stavba pa v veliki meri poškodovana, če ne že uničena.

Misja ocenjuje, da bo obnova spomeniško zaščitenega gradu, ki sodi med najstarejše gradove v Sloveniji, izjemno zahtevna in tudi draga. Grad, ki se prvič omenja leta 1261, je bil temeljito prenovljen leta 1874 in v času po potresu na Kozjanskem leta 1974.


Zadnji pravi lastnik gradu, ki se razteza na 2626 kvadratnih metrih, je bila do leta 1945 družina Attems. Attemsi so leta 1682 grad Podčetrtek kupili od tedanje države. Grad je bil tedaj temeljito prezidan in opremljen v baročnem stilu. Po letu 1945 je grad postal ljudska last. Pri postopnem ropanju je bilo rešenih le nekaj umetnin, ki jih danes hrani Posavski muzej v Brežicah.

Leta 2016 se je za nakup gradu sicer zanimal britanski poslovnež indijskega porekla, ki je nameraval grad obnoviti in ga preurediti v prestižni hotel, a do realizacije ni prišlo.

Mogočna utrdba stoji na vzpetini in se razgleduje po starem trškem jedru Podčetrtka. Stal je ob stari državni meji, ob Sotli, nasproti Hrvaške oziroma Ogrske. Ime je dobil po četrtem dnevu v tednu, ko je pod grajskim gospostvom potekal v trgu sodnijski in tržni dan.