profimedia-0937173421 Svet24.si

Več tisoč zaposlenih protestiralo pred sedežem ...

kašelj, bolezen Svet24.si

Z domačimi pripravki nad kašelj in boleče grlo

zlato1 Necenzurirano

V sefu podjetja v lasti Cerkve za deset milijonov ...

22842X1223 Reporter.si

Nov zaplet pri Anžetu Logarju: kompromitirana ...

luka doncic dallas pm Ekipa

Slabe novice iz Dallasa: Luka Dončić bo dlje ...

tilen-lotrič -1 Revija Stop

Tilen Lotrič božične okraske kupil že oktobra

vlatko cancar Ekipa

Trener Denverja povsem strt zaradi Čančarja, kar...

Novice

Gostilne se odpirajo

Piše: STA

Čas objave:
04.03.2021 12:44

S ponedeljkom bodo v posavski in jugovzhodni statistični regiji gostinski lokali lahko odprli terase in vrtove, je na družbenem omrežju Twitter zapisal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. A če bodo okužbe zaradi tega narasle, bo ponujanje gostinskih storitev na terasah v rumeni fazi prepovedano, je dodal.


"Veseli me, da smo prišli do točke, kjer lahko ponovno zaženemo del gostinske dejavnosti," je na Twitterju navedel Počivalšek. S ponedeljkom bo tako v omenjenih statističnih regijah dovoljeno izvajanje gostinskih storitev na terasah in vrtovih gostinskih lokalov. "Vendar je treba poudariti, da ta sprostitev prinaša izjemno odgovornost," je dodal minister.

V kolikor bodo namreč po sprostitvi ukrepov v omenjenih dveh regijah okužbe narasle, bo ponujanje gostinskih storitev na terasah prepovedano za rumeno fazo, je nadaljeval. "Zato apeliram tako na gostince kot tudi na goste: ravnajmo odgovorno in spoštujmo ukrepe, da se lahko čim prej vrnemo v normalno življenje," je sklenil.

Daljši zapis na družbenem omrežju Facebook razkriva, da gre za tedensko testno obdobje, ki bo veljalo kot pokazatelj, ali se lahko tak model sproščanja varno izvaja tudi drugje po Sloveniji, kjer je epidemiološka slika ugodna.



Gostinci bodo lahko sicer na terasah stregli med 6. in 19. uro, gostje pa bodo morali zapustiti terase in vrtove lokalov najpozneje do 19.30. Zaposleni in gostje bodo morali ves čas nositi maske, razen ko bodo sedeli pri mizi. Zaposleni v gostinskih lokalih se bodo morali enkrat tedensko testirati na okužbo z novim koronavirusom.

Strežba bo dovoljena izključno za mizami. Razdalja med osebami bo morala biti najmanj 1,5 metra, med robovi miz bodo morali gostinci zagotoviti tri metre razdalje. Za eno mizo bodo lahko sedele največ štiri osebe. Glede na velikost terase ali vrta bo določeno maksimalno dovoljeno število gostov.

Nujno je razkuževanje rok ter miz pred menjavo gostov za mizo ter odstranitev ali prilagoditev predmetov v skupni uporabi, da se jih zaporedoma ne bo dotikalo več gostov. Vstop v gostinski lokal bo dovoljen le v primeru uporabe toaletnih prostorov.