920941_profimedia-0521009790 Svet24.si

Kurkuma dokazano pomaga pri depresiji in artritisu...

zaprtje, prebava Svet24.si

Živila, ki vam učinkovito pomagajo odpraviti ...

ukc ljubljana Necenzurirano

Kirurgi, ki napovedujejo propad oddelka na UKC, ...

grob pestator marta rado Reporter.si

Dvojni samomor: mož Rado ustrelil neozdravljivo ...

nejc petrič pas Svet24.si

Po poti Dejana Zavca: Nejc Petrič koraka proti ...

Okraski Njena.si

Pozabite na klasične okraske, letos smrečico ...

ženska izbira oblačila za praznično zabavo Njena.si

Kako sestaviti popoln 'outfit' za praznično ...

Novice

Gastronomija – velik potencial v turizmu

Piše: Zavod Novo mesto

Čas objave:
27.11.2025 05:42

V prestolnici Dolenjske se v okviru projekta Okusi Novo mesto, ves november povezujejo lokalni gostinci, vinarji, društva in zagnani posamezniki.

Vse z namenom, da predstavijo bogato kulinarično dediščino našega prostora.

Vrhunec dogodkov je bil včeraj, ko je v organizaciji Dobrot Dolenjske v sodelovanju s hrvaškimi partnerji v Kulturnem centru Janeza Trdine potekala mednarodna strokovna konferenca na temo gastronomskega turizma in kulinarične dediščine v turistični ponudbi.

Projektu Okusi Novo mesto se je pridružilo 13 ponudnikov iz Mestne občine Novo mesto – vsak s svojo zgodbo, navdihom in okusom, ki izhaja iz izročila domačih kuhinj. »Izjemno nas veseli, da se je projekt Okusi Novo mesto že v svojem prvem letu tako uspešno uveljavil. Z vseh strani prejemamo lepe odzive – tako od obiskovalcev, ki so se udeležili kulinaričnih doživetij pri 13 letošnjih sodelujočih ponudnikih, kot tudi od novih ponudnikov, ki želijo projekt soustvarjati v prihodnje. Tudi današnja gastronomska konferenca je dokaz, da je gastronomija velik potencial v turizmu. Je pa pred nami še veliko dela,« je izpostavila vodja za turizem v Zavodu Novo mesto Liljana Jantol Weber.

Današnja strokovna konferenca z naslovom »Gastronomska dediščina kot srce turistične ponudbe« je združila izkušnje vrhunskih strokovnjakov, navdihujoče primere iz prakse in konkretna orodja, ki so v pomoč pri oblikovanju avtentičnih gastronomskih zgodb. »Današnji dogodek izhaja iz skupne slovenske in hrvaške kulturne dediščine, to so štruklji. Skozi štruklje, teorijo in primere dobrih praks smo želeli udeležencem prikazati, da se da v turizmu in gostinstvu uspešno delovati, tudi če izhajajo iz avtentičnega, lokalnega in tradicionalnega, lahko narejenega na sodoben način. Naš cilj bo dosežen takrat, ko boste lahko dolenjske štruklje naročili tudi v kakšni dolenjski gostilni,« je poudarila Barbara Jerovšek Volek, vodja projektov in turizma v Zavodu Dobrote Dolenjske. Dogodek je potekal v sklopu Interreg programa Slovenija-Hrvaška.

»Veseli nas, da je prišlo do tega sodelovanja in da lahko s projektom razvijamo naše gastronomske posebnosti,« pa je izpostavil novomeški podžupan Urban Kramar. »Štruklji – kot vsaka dobra stvar – ne poznajo meja in zato smo veseli, da so se nam pridružili tudi sosedje s Hrvaške. Takšne konference bogatijo naš prostor, razvijajo tradicijo, jo osmišljajo za sedanjost in prihodnost. In na tem temeljimo našo turistično ponudbo.«

Na dogodku sta med drugim predavala Marcela Klofutar in Uroš Štefelin iz Hiše Linhart na temo »Ohranimo skupnost danes za jutri, povežimo se«, potekala pa je tudi okrogla miza »Dediščina: zakladnica dobrih idej za sodobnega turista«.