alenka-pinterič Svet24.si

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne ...

ana-petrič Svet24.si

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega ...

robert golob pl2 Necenzurirano

Fides je zlomil Cerarja, zdravstveni lobiji ...

marta kos pl Reporter.si

Marta Kos nima izgovora: udbovske evidence so ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

kmetija-2024 Njena.si

Kaj se je z Jasminom in Ines zgodilo po Kmetiji?

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Novice Novo mesto

Fotografska razstava v galeriji Krka

Piše: Radio Krka

Čas objave:
26.02.2013 10:24

V Galeriji Krka v Novem mestu bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo fotografij iz cikla Mirage, ki ga je novomeški fotograf Bojan Radovič ustvarjal na Japonskem. Avtor skozenj raziskuje odnos med fotografijo in resničnostjo, hkrati pa kritično obravnava reprezentacijsko strategijo fotografije ter njen status v sodobnem svetu medijev.

Kot je ob razstavi zapisal umetnostni zgodovinar Iztok Hotko, je Radovičeve fotografije iz cikla Mirage zaradi njihove izrazite večplastnosti moč tolmačiti iz različnih zornih kotov. Zdi se, da je za njegovo delo še prav posebej značilno, da avtor sočasno govori na več ravneh, hkrati pa secira ontologijo medija s spraševanjem, kaj je fotografija.

Njegov cikel Mirage sestavlja več manjših in zaključenih enot. Prva skozi motiv Japonskih Alp tematizira žanr krajine, druga pa se skozi niz fotografij deklet, sodelujočih na festivalu Marumage in odetih v japonsko izročilno nošo, ukvarja s portretom in vsebinsko opozicijo tradicija-sodobnost.

Razstava prinaša še portrete domačinov in avtorjevih sodelavcev med njegovim bivanjem v Himiju na Japonskem, skozi razstavo zastavljena serialnost pa postaja eden temeljnih konceptov Radovičevega umetniškega delovanja.

Subjekt njegove umetniške artikulacije je kulturni oz. etnični "drugi", avtor pa se v svojem iskanju zavzema za kritično dekonstrukcijo tradicije in ne za instrumentalno zlitje pop ali psevdozgodovinskih oblik. Vzporedno s tem skozi fotografski medij bolj preizsprašuje kot izkorišča kulturne kode, hkrati pa raziskuje probleme družbene realnosti, še ugotavlja Hotko.


Radovič se je rodil leta 1960 v Novem mestu. Fotografijo je študiral na Fakulteti za umetnost in oblikovanje Swansea v britanskem Walesu. Od leta 1979 je imel vrsto samostojnih razstav, sodeloval je tudi na številnih skupinskih v domovini in tujini. Je ustanovitelj in vodja novomeške Hiše fotografije, v zadnjih treh desetletjih pa je objavil več fotografskih publikacij.

Na Japonskem je bival na povabilo zavoda EU Japan Fest, ki projekte Evropska prestolnica kulture, tudi z namenom promocije lastne države, spremlja od leta 1999. Radovič je s tritedenskim bivanjem in fotografiranjem aprila lani sodeloval pri večletnem projektu Evropski pogled na Japonsko.

Njegove fotografije iz cikla Mirage so lani razstavili v Guimaraesu na Portugalskem in v Mariboru. Krkini razstavi, kjer bodo na ogled do 18. marca, bo letos sledila še razstava na Japonskem, pa je Radovič povedal za STA.