Korčula Svet24.si

Korčula na robu propada, mestu grozi bankrot

jp-prlekija, javno-podjetje-prlekija Svet24.si

Razbit vodovodni sistem C: kdo bo na desnem bregu ...

stanovanje Necenzurirano

V Ljubljani več kot 11.000 praznih stanovanj, ...

vila frantar zabret Reporter.si

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 ...

tadej pogacar urska zigart 24 pm Ekipa24.si

Tadej Pogačar spet vrhunsko, a zdaj z besedami! ...

Matej Zemljič Revija Stop

Matej Zemljič: Kampiral sem včasih, in to zelo ...

tadej pogacar tour pm Ekipa24.si

Premalo? Ravno prav? Koliko je na Touru zaslužil ...

Novice Metlika

FOTO&AVDIO: V spomin medvojnega reševanja zavezniških letalcev

Piše: STA

Čas objave:
29.09.2019 18:31

V Otoku pri Metliki so se minulo soboto spomnili dogodkov leta 1944, ko so partizani iz nemškega ujetništva rešili več kot sto zavezniških vojnih ujetnikov, zavezniki pa so jih s tega belokranjskega partizanskega letališča prepeljali v misijo v italijanski Bari. Na slovesnost je pritekel tudi Robert Kereži in s tem končal svoj v torek začeti tek prijateljstva.

Mariborski ultra trail tekač Kereži se je namreč v torek podal na 287-kilometrsko mednarodno spominsko pot zavezništva Vranov let, ki je posvečena spominu na osvoboditev britanskih vojnih ujetnikov iz nacističnega taborišča v Mariboru. Tek prijateljstva je začel v Ožbaltu na Koroškem, končal pa ga je na sobotni slovesnosti v Otoku.

Slavnostni govornik je bil podpredsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Marijan Križman.

Metliški župan Darko Zevnik je za STA povedal, da gre za vsakoletno spominsko prireditev mednarodne poti zavezništva, ki so jo po leta 1996 izdani knjigi, v kateri eden izmed rešenih zavezniških pilotov - Avstralec Ralph F. Churches - popisuje omenjene dogodke, naslovili Vranov let.

Spominska prireditev je potekala na nekdanjem partizanskem letališču v Otoku, na katerega danes spominja tam postavljeno izvirno letalo DC-3 Dacota.


Prireditev pripravljajo Občina Metlika, Združenje borcev za vrednote NOB Metlika in društvo Vranov let v svobodo.

Partizanske enote so zavezniške vojne ujetnike, med katerimi so bili predvsem strmoglavljeni letalski piloti, med njimi 87 britanskih, konec avgusta 1944 rešile iz nemškega taborišča pri Mariboru, partizani pa so jih nato prek okupirane Slovenije pripeljali do belokranjskega partizanskega letališča. Te dogodke sicer v metliški občini obeležujejo od leta 2012, je še povedal Zevnik.

Partizansko letališče pri vasi Otok so začeli pripravljati spomladi 1944, zavezniki, ki so tam 17. septembra 1944 prvič pristali s petimi britanskimi letali, pa so ga poimenovali letališče Picadilly Hope. Ker je bilo majhno in ob dežju neuporabno, hkrati pa so se potrebe partizanske vojske in zaveznikov povečevale, so v bližnjem Krasincu zgradili novo letališče Picadilly Hope A.

Obe letališči sta delovali do konca druge svetovne vojne, z njiju pa se je v svoje baze vrnilo več kot 800 rešenih zavezniških letalcev. Hkrati so od tam na varno odpeljali 2000 otrok, žena in starejših, v zavezniške bolnišnice pa skoraj 1500 ranjenih partizanov. Na slovenskih partizanskih letališčih je narodnoosvobodilna vojska prejela na tisoče ton zavezniške pomoči.

Po besedah prirediteljev Vranovega leta, naj bi ta mladino EU spominjal na zavezništvo med slovenskimi partizani, slovenskim prebivalstvom ter zahodnimi zavezniki v najhujših dneh svetovne zgodovine, pri slovenski mladini pa ohranjal ponos na ta del lastne zgodovine.

Predsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije Marjan Križman


Župan Darko Zevnik o dogodku