Upravna enota Ljubljana Svet24.si

Kako kaže s stavko na upravnih enotah?

hrvaška obala Svet24.si

Poleti glavnina Slovencev spet na Hrvaško, a za ...

895265_047-zdravniska_stavka Necenzurirano

Kje je največ zdravnikov preklicalo soglasje za ...

janez jansa vlada vladna palaca sr1 Reporter.si

Janez Janša že razbija na vrata vladne palače, ...

jan oblak olga danilovic Ekipa24.si

Takšnega ga ne poznamo! Jana Oblaka so 'ujeli' ...

William se je opravičil in rekel, da ga zaradi osebnih razlogov ne bo Odkrito.si

William v breznu alkohola?

oblak Ekipa24.si

Grozljivi prizori v Španiji! Pred in med tekmo ...

Novice Mokronog

FOTO&AVDIO: Medgeneracijska škratodežela Mokronog živahno utripa

Piše: Petra Krnc

Čas objave:
12.11.2018 11:17

Z delavnicami za otroke, ki bodo že tretjič del sejmarske sobote v Mokronogu, se projekt Medgeneracijska škratodežela Mokronog počasi izteka.

Živahna sled, ki jo aktivnosti puščajo za seboj, pa obljublja, da se ne bo nikoli prav zares zaključil.

V Gozdičku škratov Mokronožcev pri Lovskem domu Mokronog so namreč v prvi fazi projekta postavili škratovo omizje, učilnico na prostem, uredili so dve krožni sprehajalni poti različnih dolžin, postavili fitnes naprave na prostem in eko sanitarno enoto in uredili drevored v Mokronogu. V drugi fazi pa so sledile številne aktivnosti, ki jih izvajajo različni partnerji v projektu – poleg občine, ki je za projekt, vreden nekaj manj kot 39 tisoč evrov, pridobila 25.746,50 evrov nepovratnih sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, sodelujejo še Lovska družina Mokronog, Osnovna šola Mokronog in Društvo upokojencev Mokronog-Trebelno.

»Mokronožci, še sreča, da ste tu … si večkrat rečemo, ko je treba izvirno in neponovljivo obogatiti kulturne prireditve, na katerih so naši škratje pogosto soustvarjalci kulturnega programa. Tako pa je naslov tudi novi knjigi zgodb, ki jo je napisal izjemni Stane Peček, njena predstavitev pa je bila ena odmevnejših aktivnosti v sklopu projekta Medgeneracijska škratodežela Mokronog. Glede na odzive verjamem, da bo škratodežela privabila vse tiste, ki si želijo preživeti zanimive urice v stiku s pravljičnimi bitji in sožitju z naravo, zagotovo pa bodo navduševale tudi nove prigode naših škratov,« je povedala Mateja Vrabec, ki koordinira aktivnosti projekta Medgeneracijska škratodežela Mokronog.Pred nami je tretja sobota v novembru, ki v Mokronog prinaša tradicionalni sejem in že tretjič tudi delavnice za otroke. Tokrat bodo izdelovali hišnega duhca, nakit in rože iz različnih materialov ter kvačkali. Na septembrskih delavnicah so se predstavili lokalni rokodelci, otroci so spoznavali igre babic, prejšnji mesec pa so se preizkušali v ročnih spretnostih. Za odrasle so v škratodeželi pripravili prve delavske igre, posebej živahno pa je v
zadnjih tednih za škratovim omizjem, kjer Lovska družina Mokronog za otroke Vrtca Mokronožci in prvo triado OŠ Mokronog organizira predavanja o skrbi za živali in gozd v različnih letnih časih, tam pa so se ustavili tudi pohodniki pohoda vseh generacij, ki ga je po novi krožni pešpoti organiziral Vrtec Mokronožci. Seveda so pohodnike v učilnici na prostem pričakali tudi škratje Mokronožci, ki se sicer v teh dneh potepajo po okoliških vrtcih in šolah Mirnske doline in zabavajo otroke z zgodbami iz zadnje Pečkove knjige.

Tisti, ki bi te kraje radi spoznali še v drugi luči, pa bodo veseli tudi zloženke o športno-turistični ponudbi Mokronoga Najdi svojo pot, ki predstavlja pohodne in kolesarske poti ter vabi na tradicionalne prireditve v občini.

Mateja Vrabec o najodmevnejsem dogodku

Medgeneracijska škratodežela Mokronog živahno utripa