primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

šeško oblak Ekipa

Dvoboj Oblaka in Šeška se je začel ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Novice Novo mesto

FOTO&VIDEO: Policijska akcija v Pogancih

Piše: Radio Krka

Čas objave:
07.08.2015 05:40

Novomeški policisti danes do 14. ure na glavni cesti Novo mesto - Metlika, v Pogancih, skupaj s predstavniki novomeške občine in Agencije za varnost prometa izvajajo preventivno akcijo namenjeno umirjanju hitrosti.

Tako policisti skupaj z mestnimi redarji voznike obveščajo o prekoračitvah hitrosti in jih opozarjajo na nevarnosti in posledice prehitre vožnje oziroma neprilagojene hitrosti. Tudi ves prihodnji konec tedna bodo policisti opravljali poostrene kontrole, opravljali meritve hitrosti in preverjali psihofizično stanje voznikov.

Policisti Policijske uprave Novo mesto so v mesecu juliju obravnavali pet prometnih nesreč s smrtnim izidom, v katerih je umrlo šest ljudi, šest prometnih nesreč, v katerih so udeleženci utrpeli hude telesne poškodbe, 44 prometnih nesreč z lahkimi telesnimi poškodbami in 97 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Ugotovitve kažejo, da se prometna varnost v vročih poletnih mesecih in ob povečanih toplotnih obremenitvah običajno poslabša.

Skupni imenovalec večine najhujših prometnih nesreč je bila neprilagojena hitrost, nepravilna stran in smer vožnje, pa tudi utrujenost povzročiteljev nesreč in v nekaj primerih celo vožnja pod vplivom alkohola.


Ob ponovni napovedi vročinskega vala in povečane toplotne obremenitve vse udeležence v cestnem prometu policisti pozivajo k še večji previdnosti in strpnosti. Tistim, ki gredo na daljšo pot svetujejo, da se na pot odpravijo spočiti in v hladnejših delih dneva. Ob prvih znakih utrujenosti naj vozilo na primernem mestu ustavijo in si odpočijejo. Opozorilo k previdnosti in strpnosti namenjamo tudi tistim, ki bodo z avtomobilom premagovali le krajše razdalje v domačem okolju. Po ugotovitvah policistov so vozniki v domačem okolju pogosto manj previdni, manj so pozorni na ostale udeležence v prometu in morebitne spremembe prometne signalizacije. Na cestah je v teh dneh veliko pešcev, kolesarjev in motoristov. Dejstvo je, da telefoniranje med vožnjo bistveno zmanjša koncentracijo voznikov. Vozniki osebnih avtomobilov pri vožnji v domačem okolju pogosto ne uporabljajo  smernikov in ob zavijanju levo je to lahko usodno za motorista ali kolesarja, ki pripelje iz nasprotne smeri. "Ponovno dodajamo, naj vozniki prilagodijo hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, razmeram na cesti in svojim vozniškim izkušnjam. Za volan naj sedejo le trezni, tudi če imajo namen prevoziti le nekaj kilometrov. Pijani vozniki so na našem območju v letu 2013 povzročili kar 65% nesreč s smrtnim izidom." V teh nesrečah je umrlo osem ljudi.

Vročina in povečana toplotna obremenitev vpliva tudi na voznike enoslednih vozil. Kolesarjem in motoristom prav tako svetujejo, da se izogibajo vožnji ob najbolj vročih delih dneva. Poskrbijo naj za svojo vidnost in skušajo predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu – predvsem voznikov motornih vozil.

Akcija novomeških policistov