408850861_18310344031186938_1594247027150297095_n Svet24.si

Priljubljeni slovenski pevec postal očka

vanja gjorčevska, spomin Svet24.si

Mami brutalno umorjene Vanje se je najbolj ...

matjaž han Necenzurirano

Pri Hanu milijoni za turizem tudi za podjetja brez...

2 musarja primopredaja Primoz Lavre Reporter.si

Aleš Musar, milijonar iz davčnih oaz: za ta ...

doncic dunn Ekipa24.si

V glavo! Dunn napadel Dončića, ta pa sodniku v ...

Josip Broz Tito in Jovanka Broz - kot bi gledali film Odkrito.si

Tito - Je res imel toliko žensk in toliko otrok?!

luka doncic intervju Ekipa24.si

Dončić je nasmejal z intervjujem po tekmi, ko se...

Novice Črnomelj/Novo mesto

FOTO: Zk bi ostal v Beli krajini - Po agori še anketa

Piše: Regijski NVO center, Mirjana Martinović

Čas objave:
20.03.2020 19:08

Regijski NVO center JV Slovenije je v petek, 21. februarja, v Črnomlju v sodelovanju s črnomaljskim MC Bit, priredil odprto javno razpravo na temo, zakaj mladi zapuščajo rojstno Belo krajino. Prve agore se je udeležilo skoraj 40 ljudi različnih poklicev in starosti, ki so v dveh urah skupaj iskali odgovore na vprašanja, kot so: Kakšni so izzivi mladih v Beli krajini? Kaj manjka in katere aktivnosti oz. politike se že vodijo? Kaj bi veljajo še storiti in česa se lotiti najprej?

Javna debata je potekala v kavarniškem vzdušju za več omizji.»Tu smo se soočili mladi in starejši in vidimo, da so naši pogledi podobni,« je med drugim dejal črnomaljski župan Andrej Kavšek, predsednica KBŠ Manja Novak pa dodala: »S tem, ko smo menjali omizja in sogovornike, smo se tudi spoznali med sabo in bo lažje v bodoče koga poklicati za nasvet ali informacijo.« Številni so še isti večer spraševali, kdaj bo naslednja agora, podobno kot v naslednjih dneh tisti, ki se je niso mogli udeležiti.

Organizatorji so razmišljanja vseh udeležencev popisali v spletni anketi. Zapisnik je večina oziroma 30 udeležencev do danes pregledala in dopolnila, sedaj pa k temu vabijo še širšo javnost oziroma vse, predvsem pa mlade, da podajo še svoje poglede in zamisli.

Anketa, ki bo odprta do 10. aprila, je na voljo tukaj.

Pri oblikovanju skupnih politik je izjemno pomembno, da se v proces vključi čim več ljudi. V času razglašene epidemije zaradi koronavirusazato vse Belokranjce in Belokranjske vabijo, da izpolnijo (varno) spletno anketo. V nadaljevanju bodo namreč vse zbrane informacije v dopolnitev posredovali še strokovnim organizacijam, nato pa predvidoma v začetku jeseni sklicali drugo agoro. Tedaj bi z udeleženci skupaj začrtali nekaj konkretnih ukrepov in tudi skupin, ki jih bodo aktivno izvajale.

Ali kot je po prvi agori dejala Maja Žunič Fabjančič, vodja Regijskega NVO centra JV Slovenije:»Sami mladi te težave ne morejo rešiti, prav tako ne same nevladne organizacije, niti javni zavodi ali občina. Vsi skupaj pa dejansko lahko prispevajo k temu, da nek lokalni izziv rešijo skupaj: Kako torej mladim v lokalnem okolju zagotoviti boljše pogoje za življenje z namenom, da bodo raje ostajali v Beli krajini?«

Februarska črnomaljska agora je bila namreč prva izmed več posvetovalnih dogodkov, ki jih bo priredil Regijski NVO center s partnerjema, Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto in MC Bit Črnomelj. Naslednjo so za pomlad načrtovali v Trebnjem, a je zaradi razglašene epidemije prestavljena.