prašič, svinja Svet24.si

Zgodilo se je najhujše: afriška prašičja kuga ...

ohio Svet24.si

Deček se je zagozdil v avtomatu za igrače, ...

1740383397-i-robert-ilc-pl005-1740383377605 Necenzurirano

Ne Matej Tonin ne Jernej Vrtovec, samo en človek ...

zoran jankovic Reporter.si

Revizionizem župana prestolnice, ki prezira in ...

fantasy web 25-26 Ekipa

Fantasy je nazaj! Nova sezona, novi razburljivi ...

thermana-lasko, lasko, toplice Svet24.si

Pozabite na morje – raje obiščite terme

toplotna črpalka Svet24.si

Je toplotna črpalka brez sončne elektrarne sploh...

Novice Krvavčji vrh

FOTO: Žetev lanu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
22.07.2016 16:49

V Sloveniji je pridelava lanu skorajda zamrla, saj se tako predivni kot oljni lan pridelujeta le za lastne in turistične potrebe na posameznih ekoloških in turističnih kmetijah v Beli Krajini. Posejali so ga na Krvavčjem vrhu pri Kondatovih (Mhlacu), kjer je danes žetev.


Predivni lan se žanje v zgodnji rumeni zrelosti, približno mesec dni po odprtju prvih cvetov, oljni lan pa v polni zrelosti. Predivni lan zaradi ohranjanja vlaken navadno pulimo, poravnamo po dolžini in zložimo v kopice, kjer se sušijo še vsaj 10 dni oziroma dokler se popolnoma ne osušijo. Stebla se mora čim prej oddati v predelavo, ali jih posušiti. Oljni lan se žanje z žitnim kombajnom, vendar morajo biti rastline popolnoma suhe. Ostalo slamo oziroma vlakna se pokosi in odstrani iz njive zaradi boljše nadaljnje pridelave.