golija, potres Svet24.si

Potres, ki so ga čutili od Skopja do Beograda

kadilka Svet24.si

Kadilci so v tej evropski državi izumirajoča ...

mediji, časopisi, tiskani, kiosk Necenzurirano

Denarja za pomoč slovenskim medijem je dovolj. In...

1750153429-172a2777-1750153343807 Reporter.si

Obnaša se kot zvezdnica: politična prihodnost ...

slovenija kosarka doncic 25 pm Ekipa

Dončić razbil s koši in besedami, njegova ...

Čudovite IKEA rešitve za vrnitev v šolo! Svet24.si

Majhna sprememba, ki zelo olajša življenje

Ovsena kaša z malinami Njena.si

5 top idej za hranljiv zajtrk, pripravljen v le ...

Novice Krvavčji vrh

FOTO: Žetev lanu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
22.07.2016 16:49

V Sloveniji je pridelava lanu skorajda zamrla, saj se tako predivni kot oljni lan pridelujeta le za lastne in turistične potrebe na posameznih ekoloških in turističnih kmetijah v Beli Krajini. Posejali so ga na Krvavčjem vrhu pri Kondatovih (Mhlacu), kjer je danes žetev.


Predivni lan se žanje v zgodnji rumeni zrelosti, približno mesec dni po odprtju prvih cvetov, oljni lan pa v polni zrelosti. Predivni lan zaradi ohranjanja vlaken navadno pulimo, poravnamo po dolžini in zložimo v kopice, kjer se sušijo še vsaj 10 dni oziroma dokler se popolnoma ne osušijo. Stebla se mora čim prej oddati v predelavo, ali jih posušiti. Oljni lan se žanje z žitnim kombajnom, vendar morajo biti rastline popolnoma suhe. Ostalo slamo oziroma vlakna se pokosi in odstrani iz njive zaradi boljše nadaljnje pridelave.