voda, analiza, vzorec Svet24.si

Kalna voda iz avstrijskega rezervoarja, pogin rib ...

Alya Svet24.si

Alya iskreno: "Ni mi bilo lahko!"

1690281543-fghtrjjk-143-1690281423896 Necenzurirano

Zakaj Beović govori o plačah zdravnikov, če so ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Ruska mreža prvega soproga: zakaj predsednica ...

luka doncic Ekipa24.si

Dončić je prvič spregovoril o svoji hčerki, ...

Leonardo_Diffusion_XL_burning_planet_earth_due_to_supervolcano_2 Odkrito.si

Prerokbe, ki ledenijo kri v žilah

kek Ekipa24.si

Kek samozavestno: Marsikdo se je nasmehnil, ko je ...

Novice Črnomelj

FOTO: Zelena pozitiva na 12. koloniji mladih

Piše: ZIK Črnomelj, T.F.

Čas objave:
13.04.2019 17:15

V Črnomlju je v četrtek in potek potekala 12. Mednarodna kiparska kolonija mladih Črnomelj (12. MKKMČ), ki jo že vsa leta organizira Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj v sodelovanju z Osnovno šolo Loka Črnomelj.

skupinska_instalacija.jpg
Skupinska instalacija
Foto: ZIK Črnomelj

Novost kolonije je bila, da je prvič potekala v spomladanskem času in da je bilo v sklopu kolonije organiziranih kar nekaj dogodkov, ki so kolonijo približali prebivalcem mesta. 39 mladih kiparjev iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Srbije je ustvarjalo na temo »Zelena POZITIVA«.

DSC_7406.jpg
Zelena pozitiva na 12. koloniji mladih
Foto: ZIK Črnomelj

S tem se je kolonija povezala s civilno pobudo sajenja dreves v Črnomlju. Na Petrovem trgu so prižgali velikonočne lampijone, ki so jih ustvarili otroci črnomaljskih osnovnih šol in vrtca. Umetnica Vlasta Markočič je v Kulturnem domu Črnomelj odprla svojo razstavo z naslovom »Vezi«.

DSC_7334.jpg
Zelena pozitiva na 12. koloniji mladih
Foto: ZIK Črnomelj

Mladi kiparji so ustvarjali pod mentorstvom uveljavljenih likovnih strokovnjakov, ki so jim pomagali študentje Likovne pedagogike s Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani. Strokovna komisija v sestavi Robert Lozar (akademski slikar), Paola Korošec (akademska kiparka) in Saba Skaberne (akademska kiparka) je izbrala najboljše po posameznih delavnicah, skupnega zmagovalca kolonije ter nagrajenca čigar delo bo vlito v bron.

DSC_0425.jpg
Zelena pozitiva na 12. koloniji mladih
Foto: ZIK Črnomelj

Priznanja za najboljše na 12. Mednarodni kiparski koloniji mladih so prejeli:
• Vid Črnič (OŠ Podzemelj), najboljši v delavnici SIPOREKS in SKUPNI ZMAGOVALEC. Tudi dobitnik posebne nagrade – odlitek kiparskega izdelka v bron, ki ga podarja Borut Kamšek, Livartis d.o.o. Naslov dela »Veselo drevo« (mentor delavnice: Boštjan Kavčič)

Vid Črnič.jpg
Vid Črnič
Foto: ZIK Črnomelj

• Lidija Mihajlovič (OŠ Stari trg ob Kolpi) in Nuša Jankovič (OŠ Loka Črnomelj), najboljši v delavnici INSTALACIJA. Naslov njunega dela: »Celica življenja« (mentorica delavnice: dr. Bea Tomšič Amon)
• Ajda Kremesec, OŠ Metlika; najboljša v delavnici KERAMIKA. Naslov dela »Narava je naš dom« (mentorica delavnice: Tamara Bregar)
• Teodora Milenković, OŠ Branko Radičević, Čenta (SRB), najboljša v delavnici KERAMIKA. Naslov dela: »Utroba (Rađanje)« (mentorica delavnice: mag. Vlasta Markočič).

skupinska keramika.jpg
Skupinska keramika
Foto: ZIK Črnomelj

Skupni zmagovalec kiparske kolonije Vid Črnič, je prejel zmagovalno preslico - simbol kolonije in bo za nagrado od 23. do 25. aprila 2019 gostoval na Mednarodni koloniji mladih Ernestinovo v Slavoniji na Hrvaškem, ki je ena največjih v tem delu Evrope in s katero Mednarodna kiparska kolonija mladih Črnomelj strokovno sodeluje.

Razstava izdelkov je na ogled v avli Kulturnega doma Črnomelj do 17. 5. 2019. Izdelki delavnice Instalacija bodo v centru Črnomlja (med trafiko in sodiščem) še nekaj dni. 

DSC_7236.jpg
Zelena pozitiva na 12. koloniji mladih
Foto: ZIK Črnomelj

Lampijoni bodo Petrov trg krasili do konca velikonočnih praznikov.

DSC_7162.jpg
Zelena pozitiva na 12. koloniji mladih
Foto: ZIK Črnomelj