mv-uvhr1 Svet24.si

Ostanki pesticidov prisotni v treh odstotkih ...

REPORTER 39_svet Svet24.si

Pogreb leta ljubljanske elite: kdo vse je prišel ...

pocivalsek blagovne rezerve-bobo Necenzurirano

Počivalšek dela za sina bivšega izraelskega ...

setinc pasek hisa ms pl Reporter.si

To je hiša na obrobju Ljubljane, ki sta si jo ...

primoz roglic pm Ekipa24.si

Res zapušča Jumbo-Vismo? Roglič v svojem slogu ...

Lado BizovičarJoker Out Njena.si

Lado Bizovičar povedal to o svoji mlajši hčeri

krznar maribor Ekipa24.si

Se je Krznar res poslavljal od nogometašev? ...

Novice Novo mesto

FOTO: Vrhunec Štukljevega leta v Novem mestu

Piše: MO NM

Čas objave:
14.11.2018 16:27

Pod pokroviteljstvom Olimpijskega komiteja Slovenije in v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto je v nastajajočem Olimpijskem vadbenem centru Novo mesto potekala osrednja slovesnost ob 120. obletnici rojstva olimpionika Leona Štuklja.

Na večerni slovesnosti Iz roda v rod duh išče svojo pot je bil slavnostni govornik predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, praznovanje pa se je v Novem mestu začelo že popoldne, z odprtjem razstave Leon 120 let v Dolenjskem muzeju Novo mesto.

Razprodane slovesnosti se je udeležilo okoli 1.200 gostov, od tega 400 vabljenih visokih predstavnikov športa in gospodarstva. Med njimi Miroslav Cerar, Lojze Kolman, Mitja Petkovšek in Aljaž Pegan, ki je tudi častno odprl razstavo o enem izmed najbolj prepoznavnih Slovencev vseh časov. Prireditve so se udeležili tudi predsednik Evropske atletske zveze Svein Arne Hansen, predsednik Armenijske atletske zveze in aktualni evropski rekorder v skoku v daljino Robert Emmiyan, predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, konstruktor kolesarskega moštva Bahrain Merida Milan Eržen, mama Dražena Petrovića in vodja njegovega spominskega centra Biserka Petrović ter vrh slovenskega kolesarstva in gimnastike. Obeh prireditev se je kot osrednja gostja udeležila tudi hčerka Leona Štuklja Lidija Pauko z družino, ki je za Dolenjskemu muzeju za razstavo posodila številne, javnosti prvič predstavljene Leonove osebne predmete. 120. obletnico rojstva someščana Leona Štuklja so prav tako praznovali predstavniki uspešnih novomeških podjetij, med drugim Jože Colarič, predsednik uprave in generalni direktor podjetja Krka, Sonja Gole, predsednica uprave Adrie Mobil in direktor podjetja TPV Marko Gorjup.Kot je v nagovoru izpostavil župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, se stoletje po prvih uspehih Leona Štuklja, Novo mesto olimpioniku klanja s prenovljenim Olimpijskim vadbenim centrom Novo mesto oz. tako, da »smo staremu prostoru dali novo streho in vsebino, velodromu nebo, športnikom nov dom in izziv, Novomeščanom in Novomeščankam pa nov ponos.« »V tem mestu se rojevajo olimpioniki, ki si drznejo sanjati še nesanjane sanje,« je še dodal Macedoni.

V Novem mestu je s praznovanjem 120. letnice rojstva Leona Štuklja potekal vrhunec Štukljevega leta, ki ga skozi vse leto zaznamujejo številni tematsko obarvani dogodki in prireditve. Njegova največja pridobitev bo zagotovo nov Olimpijski vadbeni center Novo mesto, ki bo v prvi vrsti namenjen atletom, kolesarjem, triatloncem in drugim športnikom. Mestna občina Novo mesto pri tem še naprej gradi uspešno zgodbo sodelovanja z nosilci lokalnega in nacionalnega gospodarstva, ki jo je začela z obeleževanjem 650. obletnice mesta in nadaljevala z Jantarnim in Štukljevim letom.