Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Novice Ribnica

FOTO: Vaško snidenje ob peki kostanja

Piše: Radio Krka

Čas objave:
20.10.2012 22:36

Člani Vaško etnološko, turistično, ekološkega in rekreativnega društva z Brega pri Ribnici so pod kozolcem, ki so ga odprli pred dvema letoma, pripravili že šesto kostanjado. V Brežah pa so pripravili ličkanje.

Jesensko snidenje pod lesenim objektom na koncu vasi, lučaj od reke Bistrice, je privabil skoraj vse Brščane, ki so ob peki kostanja in pokušini mošta prisluhnili tudi kulturnem programu, ki so ga pripravile Vesele Ribničanke, nekaj pesmi je zapel kvartet Fantje od fare ter citrarke iz Nove Gorice. Društvo Veter je zagotovo med najaktivnejšimi v ribniški občini s prireditvami skozi vse leto.

V Brežah pripravili ličkanje
Ličkanje koruze je bilo njega dne zagotovo eno najpomembnejših kmečkih opravil v jesenskemu času. To je bil tisti lepi običaj, ki je nekdaj na vseh kmetijah lepšal jesenske večere. Kot se še spominjamo, so kmetje koruzo na njivah najprej ročno »pokrhali« in jo nato pripeljali na domače dvorišče. Ob ličkanju , ki se je v skednju začelo v poznih popoldanskih urah in vleklo dolgo v noč, saj je kmetje pred tem čakala vrsta drugih opravil, so se veselili, pripovedovali šale, molili in jedli. Ob koncu tedna so ličkanje obudili pri Makšarjevih, v Brežah. Za začetek je šlo dobro od rok, čeprav udeležba ni bila tako množična. Vse zbrane je k ličkanju spodbudil ribniški župan Jože Levstek, ki je pokazal, kako so nekoč v pare povezane koruzne storže dajali na kup, pripravljene za obešanje v »cofe« in late.