kostna juha Svet24.si

Najbolj zdrava juha na svetu: recept, ki krepi ...

hrana, nakup, strošek Svet24.si

Ali je je korenje res boljša izbira kot chia ...

ROK FURLAN Necenzurirano

Kralj betona pred upniki skril milijone, kazenski ...

jernej vrtovec pl Reporter.si

Jernej Vrtovec: Golob je pripeljal kaos v državo,...

Aleksander Horošilov Svet24.si

Rusi udarili nazaj: pritožba na CAS za olimpijske...

avtomobilcek, zbirka Svet24.si

Odlična novica za avtomobilske navdušence

Omrežje Svet24.si

Pomemben korak v slovenskem zelenem prehodu

Novice Hrovača

FOTO: V Hrovači so imeli Fižolov dan

Piše: Radio Krka

Čas objave:
30.08.2015 08:45

Med prireditvami, ki postajo prepoznavne in daleč širijo glas dežele suhe robe, je tudi fižolov dan v Hrovači pri Ribnici. Člani tamkajšnjega izjemno uglašenega Vaško etnološko turističnega društva so ga pripravili trinajstič.

Posvečen je čaščenju več kot 30 različnimi kulinaričnimi jedmi (letos so prvič postregli s fižolovimi čevapčiči in pico), ki jih iz te stročnice okusno in užitno, menda nihče ne zna pripraviti tako omamno kot ravno hrovaške gospodinje, še posebej onim iz avtohtone sorte Ribničan.

»60 Hrovačanov si je nadelo predpasnik in zavihalo rokave pri organizaciji prireditve, za vsa lačna usta so skuhali ali spekli več kot 30 različnih jedi(tudi leto so šla za med fižolove sladice) in za to uporabili okoli 150 kilogramov fižola, » je dejal predsednik hrovaškega društva Ivan Prelesnik.

Izbirali so tudi miss Fižolovega dne. Ne osebo ampak jed. Komisija je imela težko nalogo in isto število točk,30, dodela petim jedem.


Množico je obiskala prehranska strokovnjakinja Marija Merljak, ki je postregla z zabavno iznajdbo, v goste so prišli stari prijatelji iz Bukovcev ter na novo gospodinje iz Ajdovščine.

Kdor si je hotel, si je lahko udeležil številnih delavnic. Za zabavni del je poskrbel mladinski in članski humorni Radio Mlajku in folklorna skupina Lončki.

Za konec so Gornikovi( France in družica Marija), ki na leto pridelajo nekaj mernikov, kar nanese okoli sto kilogramov, fižola v Hrovači, prikazali kako se fižol pajtla (mlati) in prebira.

Ivan Prelesnik o novih jedeh


Ivan Prelesnik o vzdušju v Hrovači


Marija Merljak o sanjah


Marija Merljak o novtariji


Matej Petek