primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

šeško oblak Ekipa

Dvoboj Oblaka in Šeška se je začel ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Novice Hrovača

FOTO: V Hrovači so imeli Fižolov dan

Piše: Radio Krka

Čas objave:
30.08.2015 08:45

Med prireditvami, ki postajo prepoznavne in daleč širijo glas dežele suhe robe, je tudi fižolov dan v Hrovači pri Ribnici. Člani tamkajšnjega izjemno uglašenega Vaško etnološko turističnega društva so ga pripravili trinajstič.

Posvečen je čaščenju več kot 30 različnimi kulinaričnimi jedmi (letos so prvič postregli s fižolovimi čevapčiči in pico), ki jih iz te stročnice okusno in užitno, menda nihče ne zna pripraviti tako omamno kot ravno hrovaške gospodinje, še posebej onim iz avtohtone sorte Ribničan.

»60 Hrovačanov si je nadelo predpasnik in zavihalo rokave pri organizaciji prireditve, za vsa lačna usta so skuhali ali spekli več kot 30 različnih jedi(tudi leto so šla za med fižolove sladice) in za to uporabili okoli 150 kilogramov fižola, » je dejal predsednik hrovaškega društva Ivan Prelesnik.

Izbirali so tudi miss Fižolovega dne. Ne osebo ampak jed. Komisija je imela težko nalogo in isto število točk,30, dodela petim jedem.


Množico je obiskala prehranska strokovnjakinja Marija Merljak, ki je postregla z zabavno iznajdbo, v goste so prišli stari prijatelji iz Bukovcev ter na novo gospodinje iz Ajdovščine.

Kdor si je hotel, si je lahko udeležil številnih delavnic. Za zabavni del je poskrbel mladinski in članski humorni Radio Mlajku in folklorna skupina Lončki.

Za konec so Gornikovi( France in družica Marija), ki na leto pridelajo nekaj mernikov, kar nanese okoli sto kilogramov, fižola v Hrovači, prikazali kako se fižol pajtla (mlati) in prebira.

Ivan Prelesnik o novih jedeh


Ivan Prelesnik o vzdušju v Hrovači


Marija Merljak o sanjah


Marija Merljak o novtariji


Matej Petek