kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

bajec becarevic Reporter.si

Huda obtožba na račun Tarče in Teša: ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Novice Črnomelj

FOTO: V Črnomlju namenu predali prenovljen vodovod

Piše: Radio Krka

Čas objave:
26.02.2016 12:51

Sinoči so pri vodohranu Zapudje namenu predali vodovod Cirnik - Zapudje. Gre za projekt »Trajnostna oskrba prebivalstva s pitno vodo in varovanje vodnih virov Bele krajine«, ki je sofinanciran iz Kohezijskega sklada EU.

Za kulturni program, ki ga je povezoval Jaka Birkelbach, so poskrbeli učenci in učenke OŠ Komandanta Staneta Dragatuš in krajan Zapudja Tadej Žagar.

Prisotne sta nagovorila predsednik sveta Krajevne skupnosti Dragatuš Robert Vranič in predsednik PGD Zapudje Anton Juršak, sledil pa je še nagovor županje občine Črnomelj Mojce Čemas Stjepanovič, ki je podrobneje predstavila zaključen projekt.

Nato so z rezanjem traku pred vodohranom vodovod simbolično predali namenu črnomaljska županja skupaj s predsednikom KS Dragatuš in krajanom Zapudja Vladom Lukežičem.

Projekt »Trajnostna oskrba prebivalstva s pitno vodo in varovanje vodnih virov Bele krajine«, ki je sofinanciran iz Kohezijskega sklada EU, so belokranjske občine pričele kot nadaljevanje regionalnega projekta »Vodooskrba Bele krajine« s podpisom pisma o nameri sredi leta 2002. Vse do konca leta 2009, ko je se prvotni projekt zaključil, je trajala priprava dokumentacije za sofinanciranje in izbiro izvajalca za nadaljevanje projekta. Gradbena dela so se pričela izvajati v začetku leta 2010. Po 6 letih projektiranja in gradenj je projekt uspešno zaključen.

Na Vodovodu Cirnik – Zapudje je v osnovnih gradnjah obnovljena strojna in elektro oprema prečrpalnice Veliki Nerajec. Dodatno so iz omrežnin zagotovili gradbeno obnovo tega objekta. V nadaljevanju je v dodatnih gradnjah položen nov tlačni in povratni vod dolžine po 630 m do vodohrana VH Cirnik 400 m3, ki je dokončno obnovljen in urejen dostop do njega. Vrednost dodatnih gradenj na Vodovodu Cirnik - Zapudje je 427.613 evrov brez DDV.

Naprej je dokončana povezava tlačnega voda do 1,5 km oddaljenega novega VH Zapudje 100 m3, ki je bil vključno s povratnim vodovodom v naselje Zapudje pričet že pred desetletjem, pa nista bila še v uporabi. Požarno in pitno vodo zagotavljajo 50 prebivalcem Zapudja.

Z uspešno izvedenim projektom so izboljšali in dogradili vodovodno omrežje in ga medsebojno povezali, kar povečuje zanesljivost oskrbe s pitno vodo in vodo za gašenje požarov v vseh občinah. Zamenjani so vsi prenosni salonitni vodovodi, vodo sedaj zagotavljajo še vsaj 3 % prebivalcev več kot pred 6 leti. Tako imajo javni vodovod v naseljih Knežina, Zapudje, Mala in Velika sela pri Adlešičih, Doblička gora, Mavrlen, Stražnji Vrh, Rožič Vrh, Rodine in v zaselku Finki pri Tanči gori, tlačne razmere pa so izboljšali še v Butoraju, na Tanči gori in na Griču pri Dobličah. Oskrbljenost s pitno vodo v občini bo tako v letu 2016 okoli 98 %, kar presega povprečje v Sloveniji za 10 %!

Na Vodovodu Cirnik – Zapudje načrtujejo še v letošnjem letu gradnjo sekundarnih vodovodov v naselju Zapudje, ki bodo pitno vodo približali še preostali tretjini prebivalcem naselja.  Na drugih območjih občine je pridobljeno gradbeno dovoljenje za vodovod Knežina – Črešnjevec pri Dragatušu, v kratkem pričakujejo gradbena dovoljenja za več sekundarnih vodovodov na Višinskem vodovodu Grič – Stražnji Vrh – Rodine, potrebna pa bo še za naselja Dragoši, Pobrežje in naselja v »Špeharski dolini« pod Sinjim Vrhom.