V večini vinskih kleti vinogradniki že negujejo mlada vina letnika 2017, večina vinogradnikov pa je letošnjo trgatev opravila minuli vikend. Tudi v semiških vinogradih.
Prve, optimistične napovedi o dobrem vinskem letniku, se za zdaj potrjujejo. Iz vinogradov, kjer ni bilo večje pozebe, toče ali oidija, so potrgali zdravo in zrelo grozdje, ki je ob pravilnem kletarjenju najpomembnejši pogoj za pridelavo dobrih vin. S sladkorji bogati vinski letniki pa kletarjem prinašajo tudi pasti, na katere morajo biti pozorni.Še enkrat ponavljamo napotke iz KGZ Novo mesto, in sicer da je za dobro kakovost in neoporečna vina potrebno upoštevati dejstva, kot so visok nivo higiene, natančno odbiranje v primeru poškodovanega ali gnilega grozdja, hitra predelava, nižje temperature pri predelavi in vrenju, uporaba žvepla v začetku tehnološkega procesa (razsluzenje, drozganje), uporaba dobro pripravljenega kvasnega nastavka iz vitalnih kvasovk in uporaba