kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

Alojz Ihan Reporter.si

Alojz Ihan se ne vda in odgovarja UKC: Prazne ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

milan-štrljić Njena.si

Zvezdnik Botrov razkril skrivnost svojega ...

matjaz kek 24 pm Ekipa

Matjaž Kek med trenersko elito: selektorja ...

Novice Trebnje

FOTO: Trebanjski zdravstveni dom z novimi defibrilatorji

Piše: Radio Krka

Čas objave:
03.12.2015 13:20

Novomeška območna enota Zavarovalnice Triglav je Zdravstvenemu domu Trebnje v okviru novoletne preventivne akcije »Za boljši jutri« namenila sredstva za nakup treh javno dostopnih avtomatskih defibrilatorjev. Občani ter obiskovalci naselij Dolenje Jesenice, Velika Strmica in Ornuška vas bodo odslej hitreje deležni ustrezne nujne pomoči.

Reševalna ekipa Zdravstvenega doma Trebnje lahko pravočasno ukrepa le, če pride do srčnega zastoja v neposredni bližini. Večina od 200 naselij, ki jih zdravstveni dom pokriva, pa je za urgentno reševanje preveč oddaljenih. To pomeni, da so tamkajšnji ljudje še toliko bolj odvisni od lastne pomoči.

Ker je verjetnost preživetja tudi več kot 50-odstotna, če se defibrilacija izvede v prvih petih minutah, so v zdravstvenem domu začeli uvajati sistem zgodnje zunaj bolnišnične defibrilacije. Za to pa potrebujejo več javno dostopnih avtomatskih defibrilatorjev, pri čemer jim je na pomoč priskočila Zavarovalnica Triglav. Mag. Vera Rozman, direktorica ZD Trebnje, se je na slovesnosti ob predaji sredstev zahvalila zavarovalnici za pomoč in pojasnila: »Trije avtomatski defibrilatorji bodo dopolnili mrežo v najbolj oddaljenih naseljih na občinskih robovih. To so Dolenje Jesenice, Velika Strmica in Ornuška vas. Ljudje, ki živijo v teh krajih, bodo s pomočjo Zavarovalnice Triglav tako imeli možnost, da bodo preživeli srčni zastoj in da bodo negativne posledice čim manjše. S tem se bo povečala kvaliteta življena prizadetih oseb, bistveno pa se bodo znižali tudi stroški zdravljenja in rehabilitacije.«

Za boljše možnosti preživetja

Ob koncu letošnjega leta bodo v okviru novoletne preventivne akcije »Za boljši jutri« v Zavarovalnici Triglav pomagali lokalnim skupnostim. Del finančnih sredstev, ki so jih v preteklosti namenili za nakup novoletnih daril za poslovne partnerje, bodo znova razpršili po vsej Sloveniji in podprli več kot 30 projektov v lokalnih okoljih od Obale do Pomurja. Med njimi je tudi pomoč trebanjski zdravstveni ustanovi pri nakupu defibrilatorjev. »V zavarovalnici med temeljne vrednote uvrščamo tudi družbeno odgovornost in varnost. Želimo si, da bi krajani bolj oddaljenih naselij imeli boljše možnosti preživetja v primeru srčnega zastoja. Zato smo podprli projekt mreže stalno javno dostopnih defibrilatorjev, ki ga vodi zdravstveni dom,« je povedal Edo Povhe, direktor Območne enote Novo mesto Zavarovalnice Triglav.


Lani pomagali pri sanaciji mostu
Številne pozitivne zgodbe iz različnih koncev Slovenije so zaznamovale že zaključek lanskega leta, ko je Zavarovalnica Triglav v okviru akcije Za boljši jutri podprla 22 preventivnih projektov z različnih družbenih področij. Med njimi je Območna enota Novo mesto Zavarovalnice Triglav občini Šentjernej namenila sredstva za postavitev ograje pri sanaciji mostu v vasi Gorenje Vrhpolje, ki ga je uničila vodna ujma.

V letošnji izvedbi preventivne akcije bodo v zavarovalnici sredstva namenili gasilcem, civilni zaščiti, zdravstvu in prometni varnosti otrok. S tem želijo prispevati k ozaveščanju ter zmanjšanju nevarnosti in potencialnih nezgod. Tako bodo znova pokazali odgovornost do družbe in okrepili tradicionalno dobro sodelovanje z lokalnim okoljem. Za boljši jutri.