primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

šeško oblak Ekipa

Dvoboj Oblaka in Šeška se je začel ...

Stanislav2 Njena.si

Stanislav z delom in vrednotami navdušuje v ...

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Novice Šentjernej

FOTO: Številčno obiskan Jernejev sejem, povorka in razstava konj kasačev

Piše: Radio Krka

Čas objave:
25.08.2015 16:06

Sobotno dopoldne je bilo nadvse živahno na sejemskem prostoru, kjer je potekalo kuhanje županovega golaža. Na sejmu je bilo poleg številnih stojničarjev, tudi veliko kupcev in obiskovalcev. Županov golaž so letos kuhali prav vsi skupaj, tako župani, podžupani kot tudi predsedniki turističnih društev iz domačih in sosednjih občin.

Med njimi sta bila tudi kuharska mojstra Peter Kotar in Stane Potočar. Sodelovali so celo gostje iz pobratene srbske občine Svrljig. Pridne članice Društva kmetic Šentjernej so v živo pekle in ponujale ocvrte kruhke, na voljo je bilo tudi domače pecivo. Za zabavo številnih obiskovalcev je poskrbel duo Enjoy. Na sejmu pa ni manjkal tudi petelin Jernej.


800 sodelujočih na Jernejevi povorki
V soboto popoldne je skozi Šentjernej potekala tradicionalna Jernejeva povorka na temo Gorjancev, v kateri so se poleg domačih društev predstavili tudi predstavniki iz sosednjih občin. Po povorki so številni obiskovalci prisluhnili članom Kulturnega društva godba slovenskih železnic, članom domačega ansambla Nebo, pozdravnim nagovorom župana Radka Luzarja, predsednice TD Šentjernej Vide Trenz in dekana Antona Trpina. V večernem programu pa so uživali v Aktualovi galami z gosti, med drugim tudi z Nušo Derenda, Nino in Petro Kovačević.


Zanimiva razstava konj kasačev
Glavni dogodek Jernejevega sejma, ki je potekal 22.8.2015, je bila razstava kasačev, ki jo je ob 130 letnici kasaških dirk pripravil Klub za konjski šport Šentjernej oz. rejci in lastniki teh plemenitih živali. Predstavili so 25 kasačev, od plemenskega žrebca, rekreativnih in tekmovalnih kasačev, plemenskih kobil z žrebeti do kasačev posebnega pomena. Dogodek je povezoval Janez Bratkovič iz Kmetijske šole Grm Novo mesto. Občina Šentjernej se zahvaljuje vsem, ki so omogočili kasaško razstavo, predvsem razstavljavcem konj.
Na fotografiji je kasač posebnega pomena Angel Sirrius z največ zaslužka za KK Šentjernej, kasač z najboljšim časom in rekordom v KK Šentjernej, z največjim številom zmag in plasmajev za KK Šentjernej in najhitrejši kasač na SLO hipodromih vseh časov.