pivo na cesti Svet24.si

Zaboji piva padli s tovornjaka na cesto in zaprli ...

soba študentka 250 Svet24.si

Začel se je lov na študentske postelje, ...

Ursula Gawish in Damijan Janković Necenzurirano

Damijan Janković nič več v osebnem stečaju. ...

novak jansa pl sr Reporter.si

Janša Novakovi očita, da je v tujini kritizirala...

slovenija Ekipa24.si

Škandal! Glejte, kakšnega zadetka v Zenici niso ...

gozd-strahov-na-talentih Njena.si

Gozd strahov na Talentih: Nepričakovano ozadje ...

porsche doncic Ekipa24.si

Želite kupiti Dončićevo 'zverino'? Lukov ...

Novice Krško

FOTO&AVDIO: Skupina Gen lani z 2,2 milijarde evrov prihodkov

Piše: STA

Čas objave:
14.01.2020 10:29

Gen energija, ki med drugimi energetskimi družbami upravlja slovensko polovico krške nuklearke, je v skupini lani ustvarila nekaj več kot 2,2 milijarde evrov prihodkov in dobrih 48 milijonov evrov čistega dobička. Matična družba je ob 207 milijonih evrov prometa ustvarila 26 milijonov evrov čistega dobička. Načrte so presegli za dobro četrtino.

Novinarska konferenca 1.jpg
Novinarska konferenca Gen energije
Foto: GEN energija

Generalni direktor Gen energije Martin Novšak je na nedavnem srečanju z novinarji ocenil, da je za skupino Gen, ki je za naložbe lani odštela sto milijonov evrov, uspešno poslovno leto.

Skupina je tudi uspešno izpolnila svoje poslanstvo zanesljive oskrbe z električno energijo iz nizkoogljičnih virov, proizvodnja energetskih objektov skupine Gen pa je izpolnila in presegla zastavljene načrte.

Nuklearna elektrarna Krško.jpg
Nuklearna elektrarna Krško
Foto: GEN energija

Navedel je, da je Nuklearna elektrarna Krško (Nek) lani večinoma delovala s polno močjo in stabilno, hkrati pa je ob načrtovanem remontu presegla načrtovano proizvodnjo in proizvedla 5532 gigavatnih ur električne energije.

Hidroelektrarne na Savi so glede na podpovprečne hidrološke razmere, ki so trajale do novembra, obratovale zanesljivo in skupaj proizvedle 876 gigavatnih ur električne energije, Termoelektrarna Brestanica pa je zagotovila osem zanesljivih zagonov za uravnoteženje državnega elektroenergetskega sistema. Bistveno več kot pretekla leta je delovala tudi tržno.

HE Krško.jpg
HE Krško
Foto: GEN energija

Sicer pa so izpolnili vsa pričakovanja Slovenskega državnega holdinga in leto končali kot druga največja skupina v državi po prihodkih, je povzel Novšak.

Poslovni direktor Gen energije Danijel Levičar je med letošnjimi načrti napovedal, da skupina Gen letos načrtuje približno 2,4 milijarde evrov prihodkov in 54 milijonov evrov čistega dobička, za naložbe pa namerava odšteti 150 milijonov evrov.

V Neku bodo letos nadaljevali nadgradnjo opreme, med katero je navedel novo visokotlačno turbino, ki bo letno prinašala dodatnih 10 megavatov moči oz. dodatnih 80 gigavatnih ur električne energije. V Neku tudi letos pričakujejo gradbeno dovoljenje za projekt suhega skladiščenja izrabljenega jedrskega goriva.

TEB 7 gradnja.jpg
TEB 7 gradnja
Foto: GEN energija

V Termoelektrarni Brestanica, kjer so lani začeli gradnjo dodatnega sedmega plinskega bloka, bodo to naložbo končali predvidoma v drugi polovici leta, skupina Gen in družba Hidroelektrarne na Spodnji Savi pa bosta letos nadaljevali prizadevanja za pridobitev gradbenega dovoljenja za gradnjo hidroelektrarne Mokrice. Ta je pomembna predvsem zato, ker lahko kot zadnja v savski verigi najbolj učinkovito izkoristi vodno akumulacijo celotne verige, je pojasnil Levičar.

Za njeno gradnjo so že zagotovili delovne in finančne vire, vendar pa zaradi vnovičnega postopka pridobitve okoljevarstvenega soglasja pri tej pričakujejo zamik. Po načrtih Gen energije naj bi gradnjo mokriške hidroelektrarne začeli jeseni.

Skupina Gen letos še za Savske elektrarne Ljubljana načrtuje nadaljevanje nakupov in prenov obnov malih hidroelektrarn in prenovo zapornice prelivnih polj hidroelektrarne Medvode.

Skupina bo tudi stebra prodaje in trgovanja družbe Gen-I nadgradila s tretjim stebrom energetskih storitev. S tem podjetjem gradi vertikalno integriranost, ki jo želi z nakupom družbe E3 dodatno okrepiti.

Skupina bo nadaljevala tudi načrtovanje projekta izgradnje drugega bloka Neka, ki je po njihovem "ekonomsko in okoljsko-podnebno utemeljena" naložba.

Vizija skupine Gen je prevzem vodilne mednarodne vloge pri zanesljivi, varni, konkurenčni in nizkoogljični oskrbi z energijo, je še dejal Levičar.

Gen energija, krovna družba skupine Gen, je v celoti državna last. Ob matični skupino sestavlja še pet neposredno povezanih družb - Nek, Savske elektrarne Ljubljana, Hidroelektrarne na spodnji Savi, Termoelektrarna Brestanica ter Gen-I - in 22 posredno povezanih družb.

Skupina je s svojimi proizvodnimi podjetji prisotna v vsej državi, s podjetji za trženje in prodajo električne energije pa v več kot 20 državah srednje in vzhodne Evrope. V matični družbi je zaposlenih 60 in v skupini približno 1400 ljudi.

Poslovni direktor Gen energije Danijel Levičar o naložbah in načrtih skupine Gen


Generalni direktor Gen energije Martin Novšak o poslovanju skupine Gen in načrtih