Upravna enota Ljubljana Svet24.si

Kako kaže s stavko na upravnih enotah?

hrvaška obala Svet24.si

Poleti glavnina Slovencev spet na Hrvaško, a za ...

895265_047-zdravniska_stavka Necenzurirano

Kje je največ zdravnikov preklicalo soglasje za ...

janez jansa vlada vladna palaca sr1 Reporter.si

Janez Janša že razbija na vrata vladne palače, ...

mura maribor 6 Ekipa24.si

Znana kazen za črno-bele! Mura kriva kot ...

masterchef, 10 Njena.si

10. sezona šova MasterChef bo precej drugačna!

lovro kos 24 Ekipa24.si

Slovenski dan v Lahtiju! Po Niki si je vso ...

Novice Šentjernej

FOTO: Še teden dni do Tedna cvička

Piše: R.K.

Čas objave:
18.05.2018 19:59

Letošnja, že 46. prireditev, Teden cvička, se po 40 letih vrača v Šentjernej. Predstavniki organizatorjev so v želji, da se tradicionalno prireditev približa širši Sloveniji in mlajšim generacijam, že prepoznavnemu dogajanju, dodali kar nekaj novosti, med njimi je najbolj odmevna Cvičkova kuhna - veliko vinsko-kulinarično doživetje v stilu odprte kuhinje.

Aktualna Cvic¦îkova princesa Dragica Ribic¦î.jpg

Gre za gostijo z vinarji dolenjskega vinorodnega okoliša, v kombinaciji z vrhunsko kulinariko dolenjskih, posavskih in osrednje-slovenskih kuharskih mojstrov. Med njimi chefi iz gostiln Skaručna, Repovž, Splavar, Krulc, enim najbolj obetavnih kulinaričnih upov pri nas, Mojmirjem Štiftarjem in drugimi. Predstavilo se bo tudi 12 najbolj prepoznavnih dolenjskih vinskih kleti s svojo bogato ponudbo vin.


Andreja Petrović, ena od organizatork Cvičkove kuhne: “Želja, da se Tednu cvička in tradiciji doda svežina, urbanost in nekaj novega, je pripeljala do ideje, da obiskovalcem poleg vina ponudimo tudi hrano in to v obliki food marketa, kar je trenutentrend po vsem svetu.”

Joz¦îe Simonc¦îic¦î in dr. Marjetka Rangus.jpg

Tudi sicer bo tridnevno dogajanje zelo pestro. Združevalo bo športne, kulturne in zabavne prireditve. V petek, 25. maja, bo velika vinogradniška povorka vseh društev, sledi zabava s skupino Gadi in razglasitvijo novega kralja cvička in ambasadorja cvička. V soboto, 26. maja, bo v Šentjerneju živahno že dopoldne na tradicionalnem sejmu, ki bo vinogradniško obarvan, na igrišču bo cvičkov turnir v malem nogometu, pri kulturnem centru bo potekala Cvičkova kuhna, zvečer pa bo potekal izbor že 20. Cvičkove princese, ki se bo zaključil z glasbenim programom z gosti, Ansamblom Saša Avsenika. Na ta dan bodo Šentjernej obiskale tudi vse aktualne vinske kraljice.

V nedeljo, 27. maja,bodo podelili priznanja nagrajenim vinom. Dogodek se bo zaključil z zabavnim programom in Ansamblom Frančič. Vse dni v času prireditve bo organizirana tudi degustacija najvišje ocenjenih vin letošnjega 46. Tedna cvička.

PO 40. LETIH ZOPET V ŠENTJERNEJU
Da je prireditev izjemnega pomena za sam kraj Šentjernej, kakor tudi za celotno regijo, je poudaril župan občine Šentjernej, Radko Luzar: “Dogodek občini veliko pomeni, pomemben je za turizem v regiji in tudi za vsa društva, ki so aktivno vključena v sam projekt.”

19. Cvičkova princesa Dragica Ribič in kralj cvička 2017 Gregor Štemberger

Sama prireditev sicer praznuje več jubilejev: 20. obletnico Cvičkove princese, Ambasadorja cvička in Kralja cvička. “In glede na to, da imamo v Šentjerneju že drugo leto zapored tudi Kralja cvička, je bila organizacija v našem kraju letos neizogibna”, je še dodal predsednik iz Društva vinogradnikov Šentjernej, Jurij Krštinc.

Letošnje leto so organizatorji razglasili kot leto mladega vinogradnika in vinarja, saj želijo tudi na ta način opozoriti na primanjkovanje mladih moči v dejavnosti in opuščanje vinogradniških površin. Cviček je danes po zaslugi malih in profesionalnih vinarjev, združenih v Zvezi društev vinogradnikov Dolenjske, priznano in spoštovano vino in v zvezi verjamejo v bodočo generacijo, da bo sposobna obdržati vinograde, “da v njih ne bodo peli sekire in žage, pač pa motike in gradbeni stroji”.

V 46. letih je se prireditev srečala z mnogimi izzivi, dodaja tudi predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske,Miran Jurak: “Skozi leta se je prireditev zelo spremenila na večih nivojih: v kulturi pitja, v strokovnosti, programu in tudi v kulinariki. V Zvezi društev smo usmerjeni k pozitivnim spremembam tudi v prihodnje, naš največji izziv pa je vsekakor približati prireditev in tudi vinarstvo mlajšim generacijam. Žal se vinogradniške površine na Dolenjskem zmanjšujejo in če kdaj, je danes potrebna vsa podpora našemu cvičku.”


Organizator prireditve je Društvo vinogradnikov Šentjernej, Zveza društev Vinogradnikov Dolenjske.