kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

milan-štrljić Njena.si

Zvezdnik Botrov razkril skrivnost svojega ...

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Novice Žužemberk

FOTO: Razstava suhokranjskih dobrot

Piše: Radio Krka

Čas objave:
07.02.2016 13:45

Bogato obložene mize z mnogoterimi krušnimi dobrotami, raznovrstnimi pecivi, poticami in drugimi jedmi, stene polne ročnih del, vezenin in domače obrti, je več kot trideset članic pripravljalo kar nekaj časa.

(FOTO: S.Mirtič)
Ob kulturnem prazniku so članice Društva kmečkih žena Suha krajina Žužemberk včeraj, s slavnostnim odprtjem pripravile tradicionalno, štiridnevno razstavo dobrot. Zbrane v dvorani Lovske družine Plešivica so nagovorili predsednica društva Tadeja Lavrič, župan Franc Škufca in slavnostna gostja Helena Mrzlikar, dolgoletna koordinatorka svetovanja za večjo kakovost življenja na dolenjskem podeželju.

Predsednica Lavričeva je spregovorila o življenju in dogodkih iz preteklosti v povezavi z današnjim tempom življenja, ki predstavljajo pomemben kamenček v mozaiku seznanjanja bogate zakladnice suhokranjske kulturne in kulinarične dediščine, ki jo je dvajseto leto zapored prenašajo suhokranjske kmečke žene prihodnjim rodovom.

»Včasih slišim, da je razstavljeno vedno enako, toda tako kot ne moremo stopiti v isto reko, tudi razstave v enaki obliki ne moremo ponoviti«, je poudarila Lavričeva.

Pester in glasbeno bogat kulturni program so obogatili učenci Osnovne šole Žužemberk, moški pevski zbor Dvorjani, pesnica Silva Mohorčič in folklorna skupina Društva podeželskih žena iz Dolenjskih Toplic.