Christine Lagarde Svet24.si

ECB v novo znižanje evrske obrestne mere

profimedia-0921615611 Svet24.si

(Foto) Znana "plus size" manekenka naprej ...

medilab2 Necenzurirano

Prihaja največji prevzem v zdravstvu: ga bo ...

1728564962-172a8235-1728564822278 Reporter.si

Je Pavel Rupar v Bruslju res nadlegoval ...

kazahstan slovenija Ekipa

Zakaj je po golu stekel v objem Kekovemu ...

nuša-šebjanič Njena.si

Kmetija: Nušina izpoved ganila gledalce

image00004 Ekipa

Kakšna bomba, kakšen gol: Mojstrovina Jana ...

Novice Brežice

FOTO: Prinesi – odnesi: Rekordna sobota na brežiški tržnici

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
20.09.2016 12:21

Med stvarmi, ki jih na brežiško tržnico ob sobotah nosijo občani, so tudi oblačila, obutev, igrače, otroška oprema in gospodinjski aparati. S tem so razveselili marsikoga, kateremu trgovine predstavljajo prevelik izdatek.

Projekt brezplačne izmenjave uporabnih stvari »Prinesi – Odnesi«, ki ga je Komunala Brežice začela pred letom in pol, je eden izmed številnih, s katerimi to javno podjetje ozavešča prebivalce o pomenu ponovne uporabe stvari in s tem varovanja okolja. Da so ga občani dobro sprejeli, se je potrdilo tudi minulo soboto, ko so na tržnico prinesli več kot 790 še uporabnih predmetov, odnesli pa več kot 350.

»Minula sobota je bila ena izmed rekordnih, skupaj pa smo tako v letu in pol v ponovno uporabo predali že približno 14.000 uporabnih stvari,«
je povedal Aleksander Zupančič, direktor Komunale Brežice. Med stvarmi, ki jih na brežiško tržnico ob sobotah nosijo občani, so tudi oblačila, obutev, igrače, otroška oprema in gospodinjski aparati. S tem so razveselili marsikoga, ki si v teh težkih časih težko kaj privošči. »Hkrati smo zahvaljujoč projektu odložili za približno 4 tone manj kosovnega odpada,« je še dodal Zupančič.



Komunala Brežice s projektom »Prinesi – odnesi« hkrati spodbuja in ozavešča tudi o krožnem gospodarstvu. Med prinesenimi stvarmi je namreč veliko ponošenih oblačil, ki ne najdejo novega lastnika, zato se je Komunala Brežice povezala z Zadrugo Dobrote iz Dravograda. V zadrugives tekstil, ki ga prejmejo, presortirajo in operejo v lastni pralnici. Nekaj ga predelajo v torbe, copate in druge uporabne stvari, nekaj ga predelajo v industrijske krpe, preostanek pa odpeljejo v obrat na Nizozemsko, kjer odpadni tekstil med drugim predelujejo tudi v toplotno izolacijo.