Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Brežice

FOTO: ''Prinesi-odnesi'' in varuj okolje

Piše: JP Komunala Brežice

Čas objave:
20.11.2017 09:59

Brežiška komunala ozavešča o pomenu ponovne uporabe predmetov in racionalnem ravnanju z odpadki.

Javno komunalno podjetje Brežice se je z dogodkom PRINESI – ODNESI, ki so ga pripravili na mestni tržnici v Brežicah, pridružilo Evropskemu tednu zmanjševanja odpadkov. V sklopu dogodka so minulo soboto dopoldne mojstri obrti, med njimi šivilja, čevljar in mizar, znanja željnim mimoidočim ponazorili, kako lahko sami popravijo že rabljene predmete. Najmlajši so v otroško popravljalnico prinesli igrače, jih popravili in jih nato obdržali ali podarili na za to namenjeni stojnici.

Akcija PRINESI – ODNESI sicer poteka že dve leti, z njo pa v Komunali Brežice ozaveščajo občane o pomenu ponovne uporabe predmetov in racionalnem vedenju pri ravnanju z odpadki. Od začetka akcije do konca letošnjega oktobra so tako skupaj z občani poskrbeli, da je 32.754 predmetov dobilo novo življenje. Skupna teža teh izdelkov je znašala skoraj 11 ton.

Vseevropski teden dni trajajoč projekt je letos osredotočen na ponovno uporabo predmetov. Podatki namreč kažejo, da v Sloveniji v povprečju vsak državljan na leto zavrže za več kot deset kilogramov še uporabnih predmetov. Med zavrženimi izdelki so pogosto še uporabna oblačila, modni dodatki, oprema za dom, pohištvo, posoda, igrače in gospodinjski aparati, opozarjajo na brežiški Komunali.

Namen Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je zato evropskim državljanom približati idejo, da nerabne stvari niso odpadek, temveč priložnost, da predmet uporabi nekdo drug, ali pa da se mu s popravili in manjšimi posegi vdahne novo življenje. Ena izmed ključnih idej je namreč rabljenim predmetom podaljšati življenjsko dobo, česar ljudje pogosto ne storijo zaradi pomanjkanja časa ali ker ne vedo, kako bi predmete popravili oziroma komu naj jih predajo v popravilo.