900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Krško

FOTO: Prenovili bodo mestno Valvasorjevo knjižnico

Piše: STA

Čas objave:
10.07.2019 12:20

Krški svetniki so na svoji julijski seji med drugim potrdili projekt gradnje prizidka in prenove tamkajšnje Valvasorjeve knjižnice. Krška občina načrtuje, da bodo naložbo v skupni vrednosti sedem milijonov evrov izvedli do leta 2022. Nekaj manj kot 400.000 evrov bo zaradi gradnje energijsko varčne stavbe za omenjeno naložbo dobila iz Eko sklada.

Valvasorjeva knjižnica Krško 5.jpg
Valvasorjeva knjižnica Krško
Valvasorjeva knjižnica Krško

Po podatkih krške občine so gradbeno dovoljenje za gradnjo prizidka dobili že januarja, pred začetkom gradnje pa bodo na njegovem območju prihodnje dni najprej opravili arheološka izkopavanja.

"Cilj projekta je izgradnja novega objekta ter rekonstrukcija obstoječega samostana za potrebe matične knjižnice v Krškem v skladu z veljavnimi normativi in standardi za izvajanje knjižnične dejavnosti," so dodali.

Valvasorjeva knjižnica Krško 3.jpg
Valvasorjeva knjižnica Krško
Foto: knjiznica-krsko

Naložba bo sicer obsegala dva sklopa oziroma gradnjo prizidka s kletjo, pritličjem in travnato streho ter vso potrebno opremo na zemljišču nekdanjih vrtov ob knjižnici in prenovo samostanskega dela s povezavo obeh zgradb.

Prizidek bodo opremili z napravo za prezračevanje in klimatizacijo in ga v vzhodnem delu ob samostanu delno podkletili. Njegovo zasnovo bodo prilagodili samostanski arhitekturi.

Občina je sicer, ker je knjižnica delovala v najetih prostorih kapucinskega samostana, od Slovenske kapucinske province za nekaj več kot 300.000 evrov leta 2016 odkupila celoten stari samostanski kompleks z zemljiščem in vrtom.

Valvasorjeva knjižnica Krško.jpg
Valvasorjeva knjižnica Krško
Foto: knjiznica-krsko

Po podatkih leta 1965 ustanovljene Valvasorjeve knjižnice to letno v povprečju obišče več kot 100.000 uporabnikov. Knjižnica poleg v svojih osrednjih prostorih deluje še v ločenem krškem mladinskem oddelku in s tremi zunanjimi izposojevališči na Vidmu, Senovem in v Kostanjevici na Krki. V Krškem od leta 1988 deluje v prostorih kapucinskega samostana, hkrati pa upravlja kapucinsko baročno knjižnico.