profimedia-0937173421 Svet24.si

Več tisoč zaposlenih protestiralo pred sedežem ...

strelec Svet24.si

Strelci: pustolovci, ki sovražijo obveznosti in ...

902430_1698149615-snezic2-16981495925 Necenzurirano

Še 52. tožba Roka Snežiča: od nas zahteva 10 ...

22842X1223 Reporter.si

Nov zaplet pri Anžetu Logarju: kompromitirana ...

luka doncic dallas pm Ekipa

Slabe novice iz Dallasa: Luka Dončić bo dlje ...

Marina in Franjo Oset Njena.si

Modrijan Franjo tretjič postal očka

zlatko zahovic Ekipa

Zahović jasno in glasno o reprezentanci, Cesarju ...

Novice

FOTO: Od tradicije do kulinaričnega doživetja

Piše: R.K.

Čas objave:
15.06.2021 13:49

V turistični destinaciji Bela krajina se je odvil prvi večji kulinarični dogodek v sklopu Okusov Bele krajine »Od tradicije do kulinaričnega doživetja«. Dogodek je v petek gostil Hotel Bela krajina v Metliki.

Prvič so na enem mestu združili moči in skupaj kuhali štiri belokranjski gostinci - Gostilna Veselič, Gostilna Kapušin, Hotel Bela krajina in Gostilna Müller. Brbončice gostov so v spremstvu najboljših belokranjskih vinarjev razvajali z modernimi različicami tradicionalnih belokranjskih jedi. Skupno so zasnovali pozdrav iz kuhinje in nepozaben štiri hodni meni. Vinarji so predstavili vino, ki se je odlično podalo k pripravljeni jedi.

od-tradicije-do-kulinaričnega-doživetja
Od tradicije do kulinaričnega doživetja
RIC Bela krajina

Za odličen uvod v dogodek je poskrbel »Pozdrav štirih belokranjskih gostincev«, in sicer
Rožnodolska dimljena postrv s hišno majonezo, čemažem in redkvijo, mini belokranjska
pogača s hišno divjačinsko pašteto, belokranjski nadev z zeliščno skuto in šparglji in
fižolova krema s slanino in droživetimi grisini. Zraven se je krasno podala Semiška penina,
zelo suho, Kleti Semiške penine Simonič.

od-tradicije-do-kulinaričnega-doživetja
Od tradicije do kulinaričnega doživetja
RIC Bela krajina

Hladno predjed »Vrisk belokranjske kuhinje« je pripravilo Gostišče Veselič, gostje pa so odkrili zanimiv preplet okusov jagnječje paštete, kaviarja metliške črnine in dehidrirane domače salame. Za vinsko spremljavo je poskrbela Kmetijska zadruga Metlika s Sauvignonom 2019.

od-tradicije-do-kulinaričnega-doživetja
Od tradicije do kulinaričnega doživetja
RIC Bela krajina

Toplo predjed »Izročilo naših babic« je pripravilo Gostišče Kapušin, gostje pa so lahko uživali v nepozabnem okusu hišnih žlinkrofov s piščančjimi jetrci in želodčki v jurčkovi omaki in drobnjakovem olju. Za vinsko spremljavo je poskrbela Vinska klet Šturm z Akordom 2015.

od-tradicije-do-kulinaričnega-doživetja
Od tradicije do kulinaričnega doživetja
RIC Bela krajina

Glavno jed »Tradicionalno v moderni preobleki« je pripravil Hotel Bela krajina. Goste je razvajal razkošen okus jagnjetine in gomoljne zelenjave s pirejem kolerabe in redukcijo modre frankinje ter skutni štruklji s šparglji. Za vinsko spremljavo je poskrbelo Vinogradništvo Šuklje z Vrbanjko 2018.

od-tradicije-do-kulinaričnega-doživetja
Od tradicije do kulinaričnega doživetja
RIC Bela krajina

Za češnjo na torti je s sladico »Simfonija belokranjskega polja« poskrbela Gostila Müller, ki je pripravila ajdovo panakoto, ajdov drobljenec in kokice ajdove kaše z malino in domačim sladoledom. Zraven se je odlično podala Modra frankinja, izbor, sladko, 2017 Vinske kleti Prus.

od-tradicije-do-kulinaričnega-doživetja
Od tradicije do kulinaričnega doživetja
RIC Bela krajina

Voditeljica, Katarina Jesih Šterbenc, je goste »zapeljala« po Beli krajini skozi zgodbe in
izpostavila lokalne zanimivosti ter predstavila belokranjsko narodno nošo. Tamburaška
skupina Melos je za vse obiskovalce pripravila glasbeno kuliso, ki je pričarala
belokranjsko vzdušje.

od-tradicije-do-kulinaričnega-doživetja
Od tradicije do kulinaričnega doživetja
RIC Bela krajina

Okušanje pristne domače hrane ob vrhunskih belokranjskih vinih je res nekaj posebnega.
Zato so v sklopu Okusov Bele krajine, s katerimi želijo izpostaviti zgodbo belokranjske
kulinarike, s povezanostjo lokalno pridelane hrane v vrhunskih izpeljankah tradicionalnih
receptov značilnih belokranjskih jedi, ustvarili povezovalen kulinarični dogodek. K besedi so bile vabljene tudi direktorice vseh treh belokranjskih zavodov, ki delujejo na področju turizma. Barbara Papež Lavrič, direktorica Razvojno informacijskega centra Bela krajina, ki je zadolžen za razvoj turizma Bele krajine in izvajanje strategije, je predstavila novo kulinarično brošuro »Okusite Belo krajino«. Direktorica Zavoda za turizem, kulturo,
šport in mladino Metlika, Marjetka Pezdirc, je predstavila jed zajamčene tradicionalne
posebnosti (ZTP) - belokranjsko pogačo. Direktorica Kulturnega centra Semič, Irena Plut,
pa je predstavila brošuro z naslovom »Jedi semiških babic«.

od-tradicije-do-kulinaričnega-doživetja
Od tradicije do kulinaričnega doživetja
RIC Bela krajina

Obiskovalci so lahko prelistali »še toplo« kulinarično brošuro »Okusite Belo krajino«, kjer
je opisana in zbrana najboljša lokalna kulinarična ponudba, gostinci Okusov Bele krajine,
vinarji ter izvorne tradicionalne jedi. »Okusite Belo krajino« smo na destinaciji izdali ravno
v letu, ko Slovenija nosi naziv Evropska gastronomska regija 2021. Kot destinacija smo na
brošuro zelo ponosni, saj imamo res izvrstne lokalne ponudnike. Največ poudarka smo v
brošuri namenili gostincem, ki sodelujejo v projektu »Okusi Bele krajine« ter vinarjem, ki
Belo krajino postavljajo v sam vrh kakovostnih vin.

od-tradicije-do-kulinaričnega-doživetja
Od tradicije do kulinaričnega doživetja
RIC Bela krajina

Organizatorji Razvojno informacijski center Bela krajina, Kulturni center Semič in Zavod za
turizem, kulturo, šport in mladino Metlika si želimo, da bi dogodek postal tradicionalen.