alenka-pinterič Svet24.si

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne ...

jesen-koledarska-foto Svet24.si

Čudovit začetek koledarske jeseni

robert golob pl2 Necenzurirano

Fides je zlomil Cerarja, zdravstveni lobiji ...

Borut Mersak-f-Boris Jaušovec vecer Reporter.si

Molk Slovenca iz Bratislave iz Spiritove zgodbe o ...

ceferin Ekipa

Čeferin razkril, kako je zadovoljen z novo LP, ...

Irena-Kohont Njena.si

Poslovila se je pevka, znana po pesmi 'Bil je tako...

roglic Ekipa

Roglič popoldne v boj za svoje drugo odličje, ...

Novice Novo mesto

FOTO: Obilno sneženje zajelo Slovenijo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.02.2013 18:38

Na Radiu Krka spremljamo stanje na dolenjsko-belokranjskih-posavskih prometnicah. 22.36h / Na Primorskem so na delu že vsa razpoložljiva vozila zimskih služb. Zaradi obilnih padavin izločajo vsa tovorna vozila, tudi slovenska, že čez dan pa so po vsej državi izločili 1800 tovornjakov. Zaradi zdrsov tovornih vozil je na primorski avtocesti v smeri Ljubljane promet oviran med Senožečami in razcepom Nanos.

22.15 - Zaradi sneženja poteka izločanje tovornih vozil na primorski in dolenjski avtocesti v obe smeri ter na gorenjski in štajerski avtocesti proti Ljubljani.
Vozniki naj bodo pozorni na tovorna vozila ki se izločajo na odstavnih pasovih.
Zapore zaradi snega:
- prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike je na cestah Razdrto - Podnanos, Žaga - Kobarid, Ajdovščina - Col - Črni vrh - Godovič - Idrija in na hrvaški strani mejnih prehodov Petrina in Babno Polje;
- cesta Lokve - Čepovan je zaprta.

21.40 -
Zaradi zdrsov tovornih vozil je na primorski avtocesti oviran promet med Senožečami in razcepom Nanos proti Ljubljani.
Na cesti Podpeč - Rakitna je pri Zg. Brezovici popolna zapora zaradi poledenelega cestišča.
Zaradi sneženja poteka izločanje tovornih vozil na primorski in dolenjski avtocesti v obe smeri ter na gorenjski in štajerski avtocesti proti Ljubljani.
Vozniki naj bodo pozorni na tovorna vozila ki se izločajo na odstavnih pasovih.

20.05 -
Zaradi zdrsov tovornih vozil je na primorski avtocesti v smeri Kopra oviran promet med Uncem in počivališčem Ravbarkomanda, v obe smeri pa med razcepom Nanos in priključkom Senožeče.
Na štajerski avtocesti je med Vranskim in predorom Ločica proti Ljubljani zaradi prometne nesreče oviran promet.
Na cesti Podpeč - Rakitna je pri Zg. Brezovici popolna zapora zaradi poledenelega cestišča.

19.30 -
Zaradi zdrsov tovornih vozil je v smeri Kopra na primorski avtocesti med Uncem in počivališčem Ravbarkomanda ter med razcepom Nanos in Senožečam oviran promet.
Na cesti Podpeč - Rakitna je pri Zg. Brezovici popolna zapora zaradi poledenelega cestišča.

18.30
- Na avtocesti Ljubljana - Obrežje med razcepom Malence in priključkom Ivančna Gorica je zaradi obilnega sneženja oviran promet.

16.30 - Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov - prekinitev prometa
NOVO MESTO, Pomoč gasilcev delavcem Dars-a pri deljenju napitkov in sendvičev voznikom izločenih tovornih vozil na odseku dolenjske avtoceste pri počivališču Starine v bližini naselja Otočec, občina Novo mesto.

Voznikom svetujemo:
- na cesto se ne odpravite brez ustreznih zimskih gum in dovolj goriva;

- pričakujte da boste za svojo pot potrebovali dlje časa;
- v vozilih imejte dodatna topla oblačila ali odeje.




Po Sloveniji močneje sneži, kar zopet povzroča največ preglavic v prometu. Zaenkrat imajo Darsovi delavci največ dela na primorski avtocesti med Postojno in Senožečami, kjer plužijo z vsemi razpoložljivimi sredstvi, začeli pa so izločati tudi tovornjake, ki vozijo po Sloveniji, je dejal Marjan Koler iz Družbe za avtoceste RS (Dars).

Promet po slovenskih cestah sicer po njegovih besedah poteka brez večjih posebnosti. Delavci Darsa izločajo tovorna vozila iz smeri Kopra oz. Italije proti notranjosti Slovenije in v obratni smeri, je dejal in dodal, da morajo vozniki prilagoditi vožnjo razmeram na cesti oz. naj ne gredo na pot, če ni nujno.

Potem ko so se v Italiji odločili, da mejo zaprejo zaradi napovednih snežnih padavin, so na naših cestah tovornjake začeli izločati že v nedeljo. Po državi na odstavnih pasovih ali počivališčih je tako že popoldne stalo več kot 1800 tovornjakov.

Pripadniki Civilne zaščite in gasilci voznike izločenih tovornjakov oskrbujejo z napitki in hrano, je potrdil tudi poveljnik CZ Srečko Šestan.

Na prošnjo Darsa so namreč voznikom na pomoč priskočili gasilci in pripadniki civilne zaščite. Po dva pripadnika hrano in napitke delita na šestih bazah, in sicer na primorski avtocesti, pri Ljubljani, na Dolenjskem, pri Slovenskih Konjicah in na Vranskem, je povedal Šestan.

Z delom so gasilci in pripadniki CZ začeli ob 16.30. Na pot so se odpravili z Darsovimi vozili s posebnimi varnostnimi oznakami. Tovorna vozila namreč v koloni stojijo na odstavnem pasu.

Kot so zapisali na ministrstvu za obrambo, pa je Šestan tudi odredil, naj bodo pripadniki CZ v pripravljenosti tudi v nočnem času in v torek. V Sloveniji je namreč v naslednjih urah napovedano močnejše sneženje, zaradi česar bo zapora morda trajala dlje časa.

Sicer pa je zaradi prometne nesreče na primorski avtocesti med priključkoma Logatec in Unec proti Kopru oviran promet. Na štajerski avtocesti je pomična zapora voznega pasu proti Ljubljani zaradi Darsove pomoči ujetim voznikom.

Ker je zvečer napovedno močno sneženje po celotni Sloveniji, na Darsu voznikom svetujejo, da se na cesto ne odpravljajo brez ustreznih zimskih gum in dovolj goriva oziroma, da ne gredo na pot, če ni nujno.

Sneženje bo najmočnejše v zahodni, osrednji in južni Sloveniji. Ponekod lahko zapade tudi okoli pol metra suhega snega.

Ponoči bo zapihala tudi burja, ki bo gradila snežne zamete. Sneženje se bo z občasnimi prekinitvami predvidoma nadaljevalo do vključno četrtka. V notranjosti bo zapadlo še dodatnih 10 do 25 centimetrov snega.

Tone Hrastar o prevoznosti ceste na Vahto


Tone Hrastar o razmerah na dolenjskih cestah zvečer 11.02.13