tara zupancic Svet24.si

Tara Zupančič krenila na povsem drugačno ...

policija crna gora Svet24.si

Bo suspendirani policist lahko pojasnil, odkod mu ...

1720021464-dsc2309-01-1720021412222 (2) Necenzurirano

Trumpov recept za Janšo: igraj žrtev. Zbiraj ...

natasa pirc musar fb Reporter.si

Nataša Pirc Musar ima najboljše zveze s Trumpom,...

cesar kek Ekipa

Kdo bo v reprezentanci zamenjal Cesarja? Selektor ...

best-fm-stozice Revija Stop

BestFM - Stožice so se tresle!

Lidia Rauet Ekipa

Vroče: Za Olimpijo pesti stiska španska lepotica...

Novice Trebnje

FOTO: Novi kulinarični in rokodelski izdelki

Piše: Radio Krka

Čas objave:
10.02.2016 11:24

Zavod za trajnostni razvoj Temeniške in Mirnske doline je včeraj v prostorih Dobrot Dolenjske v Trebnjem pripravil že drugo ocenjevanje pridelkov in kulinaričnih izdelkov za pridobitev pravice do uporabe Kolektivne tržne znamke Dobrote Dolenjske.

Na ocenjevanje se je prijavilo 53 raznovrstnih kulinaričnih izdelkov, med njimi največ mesnin in marmelad ter nekaj alkoholnih, brezalkoholnih pijač, mlečnih, pekovskih in drugih izdelkov. Poleg ocenjevanja pridelkov in kulinaričnih izdelkov je strokovna komisija v sestavi prof. dr. Janez Bogataj, dr. Tanja Lešnik Štuhec in Franc Jezeršek, ocenila tudi 3 rokodelske izdelke.

Pravico do uporabe znaka kakovosti in uvrstitev v jagodni izbor, certificirano, izbrano ponudbo visokokakovostnih, inovativnih, a hkrati tudi tradicionalnih izvirnih produktov z visoko sporočilno vrednostjo, ki z lastnimi zgodbami in pomembnimi sporočili ter z lokalno dodano vrednostjo dvigujejo prepoznavnost Dolenjske, so pridobili vsi na ocenjevanju sodelujoči kulinarični in rokodelski izdelki, med katerimi je komisija najbolj pohvalila marmelade, cviček in likerje. Za suhe mesne izdelke je ugotovila, da imajo še velik potencial izboljšanja okusa in kakovosti, predvsem na področju dimljenja, daljšega obdobja zorjenja in soljenja. Posebej pa sta bili pohvaljeni obe pašteti z dodatki in nedimljeni klobasi. Pri marmeladah je člane strokovne komisije posebej razveselila raznovrstnost in svežina sadnih okusov, še posebej pa so bile pohvaljene hruškova marmelada in marmeladi iz aronije in iz kutin.

Med rokodelskimi izdelki je bil najbolj pozitiven izdelek glavnik v škatlici, vsem rokodelcem pa je strokovna komisija položila na srce, da ob oblikovanju izdelkov pomislijo tudi na dolenjsko kulturno dediščino in na racionalizacijo postopkov izdelave.


Na splošno so člani strokovne komisije povedali, da je bil narejen velik korak pri oblikovanju in izdelavi izdelkov, tako s strani organizatorja ocenjevanja, kot tudi vseh ostalih sodelujočih, saj je opazen trend izboljševanja kakovosti vseh, tako kulinaričnih, kot tudi rokodelskih izdelkov. Z velikim veseljem pričakujejo naslednja ocenjevanja, saj se nadejajo novih visokokakovostnih in inovativnih dolenjskih izdelkov.

Vsi tisti izdelovalci odličnih izdelkov, ki ste tokrat zamudili možnost sodelovanja, boste imeli ponovno priložnost v drugi polovici letošjega leta.