sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Novice Brežice

FOTO: Nova dognanja naravoslovnih raziskav Ajdovske Jame

Piše: Posavski muzej Brežice

Čas objave:
22.11.2017 20:00

Predstavili so rezultate naravoslovnih analiz na gradivu z najdišča Ajdovska jama pri Nemški vasi.

Minuli petek je predavateljica z Oddelka za arheologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani Milena Horvat predstavila rezultate naravoslovnih analiz na gradivu z najdišča Ajdovska jama pri Nemški vasi.

Povod za predavanje so bile v letu 2017 opravljene radiokarbonske analize na kostnem gradivu pokojnikov iz Ajdovske jame. Analize, ki je izvajal Poznaǹ Radiocarbon Laboratory na Poljskem s sredstvi in s pomočjo Občine Krško in Posavskega muzeja Brežice so pomembno doprinesle k poznavanju časovnega razpona datacije pokopavanja v Ajdovski jami, ki sega od 44. – 30. stol. pr. n. št., kar je precej daljše obdobje, kot je bilo ocenjeno do sedaj. Poleg radiokarbonskih analiz je predavateljica predstavila še rezultate DNK analize na enem skeletu in antropološke analize človeških kostnih ostankov. Na keramičnem gradivu so bile predstavljene analize organskih ostankov in analize ostankov lipidov, absorbiranih v keramično matrico, s pomočjo katerih ugotavljajo vsebino in namembnost lončenih posod. Z rezultati karpoloških in antrakotomskih analiz lesnega oglja in zoglenelih semen ter analiz živalskih kostnih ostankov pa so dobili vpogled v floro in favno paleolitskih in neolitskih kontekstov. Po končanem predavanju in diskusiji je sledil ogled predmetov, nato pa še nočni ogled Ajdovske jame in druženje ob arheološko obarvani debati.

Predavanje je potekalo tik ob jami v Brezovski Gori v soorganizaciji Zavoda Svibna in Posavskega muzeja Brežice, kar je omogočilo še večje razumevanje povedanega. Predavanje pa je tudi del prizadevanj vseh vključenih, da bi tako najdbe kot vse raziskave bile dostopne v monografiji ter tudi na razstavi v Posavskem muzeju Brežice v tesni povezanosti s samim najdiščem ter dogajanjem ob in v njem. Občina Krško tako načrtuje to izjemno arheološko najdišče vključno z naravnimi zanimivostmi predstaviti v sodobnem arheološko naravoslovnem parku, za kar je projektna dokumentacija že v pripravi,za uspešno izvedbo pabo potrebno nadaljnje skupno prizadevanje, k čemur so se zavezali vsi prisotni.