Turistično društvo Kočevje je skupaj s tamkajšnjim Pokrajinskim muzejem in Osnovno šolo ob Rinži pripravilo že tretjo ročno žetev pire s srpi.
Zadnji dve leti so to žitarico želi na parceli Mirana Novaka pod cerkvijo v Šalki vasi, kjer so bile do sredi prejšnjega stoletja najkakovostnejše kmetijske površine na Kočevskem.Včeraj zgodaj zjutraj pa so z žetvijo začeli na tri are velikih parcelah, lastnikov Roberta Zadnika in Marka Knavsa na Trati. V oblačilih in rutah na glavi, ki so bile nekoč obvezni del zaščite pred soncem in plevo, se je žetve lotilo dva ducata povabljenih. Čez deset dni, ko bo klasje posušeno, ga bodo s staro mlatilnico omlatili in zrno shranili v vreče.
»Tudi tako si želimo obuditi stare običaje in zlasti mlajše spodbuditi k setvi in žetvi zdravo pridelanih žitaric. Lahko rečem, da je interes za setev pire vedno večji, želja je, da bi združili nekaj parcel ter s skupnimi močmi pocenili stroške pridelave,« je dejala Darja Delač Felda, ravnateljica OŠ Ob Rinži in Predsednica TD Kočevje. Na šoli že imajo večjo parcelo kot učno bazo, ki bo od jeseni bogatejša z vrsto novih semen.