primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

šeško oblak Ekipa

Dvoboj Oblaka in Šeška se je začel ...

Pesem Evrovizije 2025 Revija Stop

Slovenija bo sodelovala na Evroviziji 2025

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Novice Kočevje

FOTO: Na Kočevskem so želi piro

Piše: Radio Krka

Čas objave:
07.08.2015 08:18

Turistično društvo Kočevje je skupaj s tamkajšnjim Pokrajinskim muzejem in Osnovno šolo ob Rinži pripravilo že tretjo ročno žetev pire s srpi.

Zadnji dve leti so to žitarico želi na parceli Mirana Novaka pod cerkvijo v Šalki vasi, kjer so bile do sredi prejšnjega stoletja najkakovostnejše kmetijske površine na Kočevskem.

Včeraj zgodaj zjutraj pa so z žetvijo začeli na tri are velikih parcelah, lastnikov Roberta Zadnika in Marka Knavsa na Trati. V oblačilih in rutah na glavi, ki so bile nekoč obvezni del zaščite pred soncem in plevo, se je žetve lotilo dva ducata povabljenih. Čez deset dni, ko bo klasje posušeno, ga bodo s staro mlatilnico omlatili in zrno shranili v vreče.

»Tudi tako si želimo obuditi stare običaje in zlasti mlajše spodbuditi k setvi in žetvi zdravo pridelanih žitaric. Lahko rečem, da je interes za setev pire vedno večji, želja je, da bi združili nekaj parcel ter s skupnimi močmi pocenili stroške pridelave,« je dejala Darja Delač Felda, ravnateljica OŠ Ob Rinži in Predsednica TD Kočevje. Na šoli že imajo večjo parcelo kot učno bazo, ki bo od jeseni bogatejša z vrsto novih semen.


Darja Delač Felda o žetvi


Darja Delač Felda o šolski parceli