izgorelost Svet24.si

Izgorelost – ko pritisk dela vodi v ...

alkotest, policist, voznik, nadzor, splošna Svet24.si

Na cesti pijani kot na veselici; neslavni rekorder...

410167490_683711440538299_444785036928894066_n Necenzurirano

Divji zahod v zdravstvu: čiščenje krvi za 5.000...

fajon leyen golob pl Reporter.si

Ozadje odstopa Tomaža Vesela: kdo je torpediral ...

Đoković Del Potro Ekipa

Velik športnik, velik človek: Đoković uslišal...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

Primož Roglič Ekipa

Hude obtožbe na račun Rogličevih šefov: Silili...

Novice Dobova

FOTO: Na Dobovi dopoldne 1.000 tujcev

Piše: Radio Krka/PU Novo mesto

Čas objave:
13.11.2015 05:46

Število beguncev, ki so v drugem begunskem valu vstopili v Slovenijo, bo v teh urah doseglo 200.000. Danes do poldneva je v našo državo prišlo 4300 ljudi, novi prihodi so že napovedani. Vojska medtem danes nadaljuje s postavljanjem žičnate ograje, do večera naj bi je bilo postavljene med 12 in 14 kilometri. Po trenutnih ocenah so stroški begunske krize do konca oktobra znašali med 5,5 in šest milijonov evrov.

Na Mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova sta včeraj zvečer in ponoči pripeljala še dva vlaka s tujci. V četrtek se je begunski val nekoliko okrepil, v Slovenijo je vstopilo 9681 ljudi, samo danes do šeste ure pa še dodatnih 2152. Na vlaku, ki je v spremstvu hrvaških policistov pripeljal nekaj pred 20.30 je bilo 1126 tujcev, na vlaku, ki je pripeljal okoli polnoči pa 1076. V Dobovi so policisti včeraj sprejeli 7666 tujcev, ki so iz Hrvaške prispeli s sedmimi vlaki. Naslednji vlak s 1093 ljudmi pričakujejo okoli 6.30. Večino tujcev so policisti po nudeni zdravstveni in humanitarni oskrbi in opravljenih policijskih postopkih z vlaki in avtobusi že pospremili v notranjost države – proti Jesenicam in v nastanitveni center Šentilj.

Trenutno je v sprejemnem centru v Dobovi še okoli 540 tujcev, ki bodo okoli 8.30 z vlakom in v spremstvu slovenskih policistov prav tako nadaljevali pot proti Jesenicam, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

Po neuradnih informacijah s terena Slovenska vojska (SV) nadaljuje s postavljanjem ograje v smeri od mejnega prehoda Obrežje proti tamkajšnji čistilni napravi. Na Gibini so po podatkih s terena dela v četrtek zaključili, se pa ta danes med drugim nadaljujejo v Središču ob Dravi.

Na območju mejnega prehoda med Slovenijo in Hrvaško v Središču ob Dravi je SV s postavljanjem ograje levo in desno od mejnega prehoda začela v četrtek, dela pa se danes nadaljujejo, je STA povedal podžupan Občine Središče ob Dravi Roman Medik. V četrtek so tam postavili od 500 do 600 metrov ograje.


Na terenu po njegovih besedah posebnih težav ni, se pa na občino nekateri občani obračajo z vprašanji glede prihodnje kmetijske obdelave zemlje ob meji, v skrbeh so zaradi oviranja poti živali tudi lovci.

Na območju Gibine v Občini Razkrižje danes ne postavljajo več ograje na meji s Hrvaško. Po podatkih predstavnice za odnose z javnostmi Policijske uprave Murska Sobota Suzane Rauš so z deli v četrtek opoldne zaključili.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je v četrtek na novinarski konferenci v Brežicah dejal, da se je postavljanje tehničnih ovir na meji s Hrvaško v četrtek začelo tudi v Slovenski vasi proti Gorjancem.