voda, analiza, vzorec Svet24.si

Kalna voda iz avstrijskega rezervoarja, pogin rib ...

Alya Svet24.si

Alya iskreno: "Ni mi bilo lahko!"

1690281543-fghtrjjk-143-1690281423896 Necenzurirano

Zakaj Beović govori o plačah zdravnikov, če so ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Ruska mreža prvega soproga: zakaj predsednica ...

luka doncic Ekipa24.si

Dončić je prvič spregovoril o svoji hčerki, ...

Knjiga, ki bo še dodatno razburkala javnost, je na police prišla 28. 11 Odkrito.si

Kraljeva družina v krču!

slovenija Ekipa24.si

Vse je znano! S kom, kje, kdaj in zdaj tudi ob ...

Novice Mirna Peč

FOTO: Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka prejel Valvasorjev nagelj

Piše: Občina Mirna Peč, N.R.

Čas objave:
21.05.2019 12:03

Slovensko muzejsko društvo je v ponedeljek, 20. maja, v Narodni galeriji Slovenije za izjemne dosežke na področju muzejstva v letu 2018 podelilo Valvasorjeva odličja.

Metka Fujs.jpg
Metka Fujs
Foto: Občina Mirna Peč

Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo je prejela zgodovinarka in dolgoletna direktorica Pomurskega muzeja Murska Sobota Metka Fujs. Valvasorjevo nagrado za enkratne dosežke so prejeli Tehniški muzej Slovenije za razstavo o slovenskih inovatorjih in znanstvenikih, Mestni muzej Idrija za razstavo o vplivu soške fronte na Idrijo in Cerkljansko, Galerija Božidarja Jakca, Kostanjevica na Krki za razstavo o vpetosti slovenskih ekspresionistov v evropski prostor. Komisija je podelila tudi pet častnih priznanj donatorjem in podpornikom muzejske dejavnosti ter priznanje za projekt s posebnim pomenom za širše okolje Valvasorjev nagelj.

Valvasorjev nagelj.jpg
Valvasorjev nagelj
Foto: Občina Mirna Peč

Valvasorjev nagelj je za stalno razstavo o harmonikarju Lojzetu Slaku v Muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka prejela Občina Mirna Peč z avtorsko skupino razstave. Kot je zapisano v obrazložitvi, je bil z odprtjem stalne razstave uresničen prvi del nalog k cilju, da postane muzej osrednja kulturna in turistična točka v Mirni Peči. Avtorska skupina Majda Pungerčar, Matej Rifelj, Alojzij Slak, Robert Slak, Mateja Muhič in doc. dr. doc. Tomaž Slak je zasnovala sodobno razstavo s smiselnim vključevanjem avdio in video vsebin, z aktivnim udejstvovanjem obiskovalcev in upoštevanjem dostopnosti ranljivih skupin.

Valasorjev nagelj (2).jpg
Od leve proti desni: vodja projekta Nataša Rupnik, Majda Pungerčar, Matej Rifelj, Mateja Muhič, Alojzij Slak, Ivanka Slak, Robert Slak, župan Andrej Kastelic
Foto: Občina Mirna Peč

Posebnost razstave sta rekonstrukcija vadbene sobe z originalnim inventarjem in Slakove domače hiše ter večnamenski oder, na katerem lahko obiskovalci zaigrajo na harmoniko, zapojejo in posnamejo svoj nastop. Del spremljevalnega programa razstave sta tudi Pot Slakove in Pavčkove mladosti ter Čebelji svet. Od odprtja muzeja v lanskem oktobru si je razstavo ogledalo že preko 7000 obiskovalcem, kar dokazuje, da je Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka pomembna kulturna in turistična pridobitve Mirne Peči in širše Dolenjske. 

Galerija Bo┼żidarja Jakca.jpg
Podelitev v Galeriji Božidarja Jakca
Foto: Občina Mirna Peč