Volodimir Mikolenko Svet24.si

Ukrajinski župan po vrnitvi iz ruskega ...

profimedia-1031141561 Svet24.si

To so na sojenju morilki s strupenimi gobami ...

marko bitenc-pl Necenzurirano

Skriti spopad za zdravstvene milijone: Bitenc, ...

SPODAJ shutterstock_2289378173 Reporter.si

Vroči zmenki s Tinderja: novinarski eksperiment -...

Jonac Vingegaard, Tadej Pogačar Ekipa

Tadej Pogačar se je peljal mimo, ko je Vingegaard...

Back to School kolekcija Deichmann Njena.si

Takšne superge bomo nosili to jesen

Pepco Svet24.si

Starši, pred začetkom šole ne pozabite na te ...

Novice Sadinja vas

FOTO: Mladi kuharji so se izkazali

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.03.2013 11:11

Osnovnošolci Škocjana, Novega mesta, Koprivnice in Krmelja so včeraj na tretjem regijskem tekmovanju v Obujanju slovenske kulinarične dediščine v Domačiji Novak, v Sadinji vasi pri Žužemberku, postavili novi nivo celotnemu projektu, dvignili standard in podali izziv vsem prihajajočim etapam.

V domačem okolju pri Novakovih v Sadinji vasi, v Domačiji so, po nekaterih mnenjih še kuharsko neizkušene roke otrok, prekosile same sebe in osupnile gledalce ter žirante.

S prefinjenim čutom za ribje meso: do sekunde natančno odmerjenim časom peke ali kuhe, sestavin, ki so sovpadale po avtohtonih standardih in že zdavnaj pozabljene kombinacije, postrežene na vizuelno dovršen način, nežno začinjene, zrele za v kuhinje velikih Chefov...

Žlikrofi, pira, žganci, zaroštan močnik ali ajdova kaša, vse s tehtno razlago in podlago o avtohtonosti, vzrokih priprave v času naših prababic in z okusom, ki so te popeljali v nebesa.

S pomočjo Borisa in Miriam Novak v njihovi Domačiji so se tokrat odločili, da napredujejo 4 tekmovalne skupine:

· Škocjanski krapi, OŠ Frana Metelka Škocjan, s krapovim paprikašem in škocjanskimi žganci

· Knapec, OŠ Krmelj, s filejem postrvi na špinačni posteljici in zaroštanim močnikom

· Navihani sulci, OŠ Frana Metelka Škocjan, s pečenim sulcem in ajdovo kašo z zelenjavo


· Podgurski pobci, OŠ Grm Novo mesto, s pečeno postrvjo in dolenjskimi žlikrofi

več na: www.kuhnapato.si