katamaran, Simplicity Svet24.si

Na katamaranu našli sledove krvi, pogrešana ...

kovček, potovanje, ženska Svet24.si

98-letnica iz Nove Gorice prestrašila domače, ...

FRANCI ZAVRL Necenzurirano

Kitajci nočejo imeti več nič z Zavrlom in ...

Boštjan Aver_26_Foto- Barbara Reya.JPG Reporter.si

Laž v demantiju in zloraba pravice do popravka: ...

marko suler Ekipa24.si

Športni direktor Maribora o hudi kazni, o ...

Žanet Breški Njena.si

Žanet v pripravah na veliko srbsko poroko

slovenski navijaci Ekipa24.si

Dončić izgubil na krut način, kar pa je naredil...

Novice Novo mesto

FOTO: Mladi bogatijo dejavnosti Rdečega križa

Piše: OZRK Novo mesto, B.O.

Čas objave:
20.08.2019 13:00

Na Območnem združenju RKS Novo mesto namenjajo delu z mladimi posebno pozornost in skrb. Vključujejo jih v različne dejavnosti, kjer jim omogočajo razvijanje humanitarnih vrednot, jih vzpodbujajo k strpnosti, tolerantnosti in priznavanju različnosti. Minulo šolsko leto so mladim ponudili pisano paleto dejavnosti.

2 - Kri┼żem kapica pri otrocih v vrtcu v Mirni Pe─Źi.jpg
Križem kapica pri otrocih v vrtcu v Mirni Peči
Foto: OZRK NM

Najmlajše v vrtcih in na nižji stopnji osnovne šole že več let nagovarja Križem kapica, ki otrokom na igriv način približa pojme prostovoljstvo, humanitarnost in Rdeči križ. V šolskem letu 2018/19 je Križem kapica obiskala štiri vrtce in 12 OŠ in se tako predstavila 620 otrokom. Obiskala pa je tudi bodoče vzgojitelje na Šolskem centru in z njimi pripravila učno uro.

kOŠARICA rk V oš bRŠLJIN.JPG
Košarica Rdečega križa
Foto: OZRK NM

Na OŠ delujejo krožki RK, ki izvajajo številne humanitarne akcije kot so Drobtinica ob dnevu hrane (zbiranje sredstev s peko kruha) in Košarica RK v tednu RK (zbiranje hrane po šolah ali trgovinah). Pri Drobtinici so zbrali 3.589,38 evra za posamezne šolske sklade, pri košarici pa prehranske izdelke v vrednosti 3.007 evrov in nekaj šolskih potrebščin, ki so jih razdelili pomoči potrebnim iz območij šol, kjer so hrano zbirali. Krožke spodbujajo, da sodelujejo s prostovoljci po krajevnih organizacijah RK pri njihovih socialnih programih, kot so obiski starejših, srečanja starostnikov … V okviru 13. državnega preverjanja usposobljenosti ekip prve pomoči za OŠ je bila najboljša ekipa prve pomoči iz OŠ Šmarjeta in tako postala državni prvak.

6 - Udele┼żenci tabora Mo─Ź humanosti.jpg
Udeleženci tabora Moč humanosti
Foto: OZRK NM

Po srednjih šolah so organizirali predavanja o krvodajalstvu in krvodajalske akcije za tiste, ki so se prvič odločili za darovanje krvi, teh je bilo 309. Že nekaj let se mladi srednješolci aktivno vključujejo v klub Mladi za boljši svet na novomeškem Rdečem križu. Srečujejo se vsako sredo po pouku in načrtujejo humanitarne akcije. Ena izmed njih je bila tudi 14. tabor Moč humanosti, ki je letos potekal na OŠ Otočec. 17 mladih iz različnih srednjih šol in ene OŠ je pomagalo starejšim pri hišnih in kmečkih opravilih, popoldne pa so mentorji poskrbeli za različne socialne delavnice in aktivnosti.

Na obisku pri sterejših v okviru tabora.jpg
Na obisku pri starejših v sklopu tabora
Foto: OZRK NM

Zavedajo se, da so obsežen program dejavnosti lahko uspešno izvedli le z mentorsko pomočjo in podporo v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, s prostovoljci in strokovnimi sodelavci. Vsem se zahvaljujejo za opravljeno delo in jih vabijo k sodelovanju v šolskem letu 2019/20, ko bodo nadaljevali z zastavljenimi dejavnostmi in jim dodali še nove. Njihova prioriteta je oblikovanje ekip prve pomoči na srednjih šolah.

5 - Zmagovalci dr┼żavnega preverjanja ekip prve pomo─Źi.jpg
Zmagovalci državnega preverjanja ekip prve pomoči - OŠ Šmarjeta
Foto: OZRK NM