kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

robert golob pl2 Necenzurirano

Fides je zlomil Cerarja, zdravstveni lobiji ...

marta kos pl Reporter.si

Marta Kos nima izgovora: udbovske evidence so ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

jasmin-cerić Njena.si

Intervju: Špartanski duh s srcem na dlani in ...

matjaz kek 24 pm Ekipa

Matjaž Kek med trenersko elito: selektorja ...

Novice Sevnica

FOTO: Milan Sternad v oknu Radogost

Piše: Radio Krka

Čas objave:
10.01.2013 19:51

»Zakladi so luči, ki jih pogumni s svojim duhom, umom in rokami prižgejo zase in za druge« je gostitelj Rudi Stopar zapisal v priložnostni zloženki tokratne razstave v oknu Radogost, ki je potekala na gradu Sevnica.

Januarski gost je tokrat fotograf Milan Sternad iz Makol, z njim pa so iz Makol prišli tudi glasbeniki skupine Gemaj. S polno mero lepočutne glasbe so glasbeniki v grajski kapeli uvodoma navdušili zbrane s slovenskimi, starogradskimi, dalmatinskimi in drugimi popevkami. Sledila je predstavitev gosta Milana Sternada v zbirki Ogled, kjer so v oknu Radogost razstavljene tudi njegove fotografije, pretežno kurentov.

Milan se ukvarja s fotografijo že od mladih nog, z upokojitvijo pa je postala njegova prava strast. Postal je kronist v sliki za vso bližnjo in srenjo. Če pogledamo Milanove fotografije, tisti znani rek, da je Bog po Halozah mahal s praznim žakljem, popolnoma izgubi svoj pomen, saj njegove fotografije izražajo čisto nekaj drugega. Fotografska govorica avtorja v vsaki sliki je trdnost sveta. Z nekakšno izrazno jasnostjo in premočrtnostjo, na katero sicer ne naletimo prav pogosto, nam dopoveduje, da je za blagost življenja potrebna notranja moč. S svojo mizansceno daje vsaki fotografiji umetniški videz in značaj.

Pri širšem pregledu Sternadove kronistične in umetniške fotografije preseneča posebnost, da nam fotografija vedno prinese nedokončano ali šele začeto zgodbo, ki nas navda s hlepenjem po nadaljnjem spoznavanju.


Z Radogost večeri vsako prvo sredo v mesecu se začenja tretja sezona prijetnih druženj s kulturnim programom, ki se jih udeležuje vedno več rednih in občasnih obiskovalcev. Danes je namreč umestna zaskrbljenost za umetnost in kulturo kot etično pozicijo, katere nasprotji sta cinizem in brezup. Le-ta pa sta depresivna in mrtvoudna. S kulturnimi druženji ju premagamo.