prevalje, policija Svet24.si

(Video) Korošce razburil posnetek policijskega ...

strelec Svet24.si

Kako bo obdobje strelca do 21. 12. vplivalo na vsa...

damjan žugelj Necenzurirano

Afera slovenski Watergate: zakaj je preiskava ...

1663796110-042mv Reporter.si

Mirko Mayer mora bivši zaročenki plačati ...

viole olimpija maribor Ekipa

Denarna kazen in brez navijačev: To so posledice ...

nusa-cerar Revija Stop

Nuša Cerar: Želim biti obdana z iskrenimi ...

avstrija slovenija Ekipa

Po tekmi Avstrija - Slovenija zavrelo, predsednik ...

Novice Brežice

FOTO: Kulinarične delavnice za tradicionalne posavske jedi

Piše: L.K.

Čas objave:
18.04.2018 13:46

Štiri ponedeljkove popoldneve ima kuhinja v Osnovni šoli Brežice novo vsebino. Tu potekajo kulinarične delavnice za gostinske ponudnike, ki jih ob podpori Občine Brežice izvaja Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru.

Okusi posavja delavnica O┼í Bre┼żice-23.jpg

Občina Brežice sledi ciljem, zapisanim v strategiji razvoja turizma za obdobje 2017-2021, zato je pristopila k izvedbi projekta »Vzpostavitev lokalnih proizvodov (gastronomska strategija)«. Izbrani izvajalec, Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru, je v mesecu aprilu znotraj tega pričel z izvajanjem štirih kulinaričnih delavnic. Udeleženci delavnic so gostinski delavci pri ponudnikih iz občine, ki so se odzvali na javno povabilo.

Okusi posavja delavnica O┼í Bre┼żice-28.jpg



Namen delavnic je spoznavanje lokalnih ponudnikov kakovostnih pridelkov in izdelkov, izgradnja recepture za tradicionalne posavske jedi in priprava za strežbo v restavracijah, priprava tradicionalnih jedi z lokalnimi sestavinami po dogovorjenih standardih kakovosti, uvrstitev lokalnih tradicionalnih jedi na jedilne liste lokalnih restavracij in predstavitev kakovostne lokalne kulinarične izkušnje obiskovalcem.

Okusi posavja delavnica O┼í Bre┼żice-25.jpg


Delavnice potekajo pod vodstvom chefov Roberta Gregorčiča (Oštarija, Dolenjske Toplice) in Gregorja Dujakoviča (Hotel Splavar).

Udeleženci so uspešno opravili prvi dve delavnici, v drugi polovici pa jih čaka še postopek in priprava dodatne jedi - od izbora živil iz lokalnega okolja, predpriprave, postrežbe na krožniku, do predstavitve jedi, umestitve jedi v meni do izbire vinske spremljave. Zadnja kulinarična delavnica bo namenjena pripravi »kraljice menija« in pogovoru z vinarji.

Okusi posavja delavnica O┼í Bre┼żice-23.jpg

V projektu bo Občina Brežice z izvajalcem oblikovala tudi delovno skupino za jedi, ki bo definirala kulinarično piramido s prepoznavanjem celotnega kulinaričnega bogastva Posavja, reprezentativnih jedi občine in izborom jedi, ki naj bi najbolje predstavljale gastronomsko regijo. Začrtano je tudi oblikovanje kolektivne blagovne znamke za pridelke in prehranske izdelke, rokodelske izdelke in jedi.

Projekt predstavlja nadaljevanje dogajanja v začetku februarja, ko je Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru v sodelovanju z Zavodom za podjetništvo, turizem in mladino Brežice ter Občino Brežice predstavila knjigo Okusi Posavja ter pripravila kulinarično doživetje skozi katero je del jedi postavila na ogled in v okušanje obiskovalcem.