mercator, koronavirus, medvode, vrsta Svet24.si

Mercator zapira več kot 40 trgovin po državi, ...

malaosojnica Svet24.si

Na Mali Osojnici pohodnik za psom usodno omahnil v...

zd-bežigrad, vrsta Necenzurirano

To je Slovenija, kjer čakamo in plačujemo. Smo ...

janez jansa sds pl Reporter.si

Janez Janša zmagal že pred kongresom - v SDS ni ...

carlo ancelotti 2 Ekipa

Bomba iz Madrida: Znan nov trener Reala, čaka ...

Kate Middleton, videz Njena.si

Kate Middleton navdušila s pričesko in poklonom ...

camino-krk, camino-de-santiago, krk, hrvaška Svet24.si

Romarska pot, ki jo Hrvati ohranjajo že več kot ...

Novice Brežice

FOTO: Kruh – naš vsakdanji spremljevalec

Piše: Radio Krka

Čas objave:
29.01.2016 13:20

Kruh od jutra do večera, od ponedeljka do nedelje.

Kruh je ena najpogostejših, obenem pa tudi najstarejših pripravljenih živil. Prvi dokazi o peki kruha segajo 30.000 let nazaj. Žito je postalo osnova za kruh približno 10.000 let pr. n. št. Peka kruha se danes bistveno razlikuje od preteklosti. V davni preteklosti za peko kruha niso uporabljali kvasa, saj je kruh lahko vzhajal že s pomočjo kvasovk, ki so se nahajale na zrnu semena.

Kako kruh pečemo danes, so se v Knjižnici Brežice podučili včeraj v Dvorani Savice Zorko. Katere sestavine potrebujemo za pripravo le-tega, je predstavila Tinka Kovačič, ki je že večkrat sodelovala na raznih tekmovanjih. Na tekmovanju Dnevi kruha, vina in salam je bila med najuspešnejšimi. Tako je včeraj predstavila pripravo belega in koruznega kruha. Za prvega potrebujemo: moko tip 400, sol, olje, mleko, vodo in sladkor. Za pripravo koruznega kruha pa potrebujemo: koruzno moko, belo moko, sol, olje, vodo, mleko in kvas.


Pokazala je tudi, kako se naredi štruca kruha. Po končani predstavitvi priprave kruha, so le-tega tudi poskusili – belega in koruznega – ter se prepričali, da dobrega kruha ne naredi moka, ampak roka.