irokeza Svet24.si

Ljubljanski policisti iščejo brezzobega tatu z ...

kača, modras Svet24.si

Kljub podnebnim spremembam v Sloveniji ni ...

Železna Kapla Necenzurirano

Če avstrijska Štajerska sega do Save, potem ...

golob trump nato Reporter.si

Usodni Trumpov diktat: kako je slovenski zet ...

doncic Ekipa

Dončić v reprezentanci Slovenije z legendo ...

Preventivno gasilsko vozilo_Art kamp 3 Svet24.si

Požar doma: preverite, kako ukrepati

petrol, pot-neustavljivih, kopalisce-tivoli, energetska-prenova, ljubljana, mol Svet24.si

Energetske spremembe, s katerimi zmagamo vsi

Novice Brežice

FOTO: Kruh – naš vsakdanji spremljevalec

Piše: Radio Krka

Čas objave:
29.01.2016 13:20

Kruh od jutra do večera, od ponedeljka do nedelje.

Kruh je ena najpogostejših, obenem pa tudi najstarejših pripravljenih živil. Prvi dokazi o peki kruha segajo 30.000 let nazaj. Žito je postalo osnova za kruh približno 10.000 let pr. n. št. Peka kruha se danes bistveno razlikuje od preteklosti. V davni preteklosti za peko kruha niso uporabljali kvasa, saj je kruh lahko vzhajal že s pomočjo kvasovk, ki so se nahajale na zrnu semena.

Kako kruh pečemo danes, so se v Knjižnici Brežice podučili včeraj v Dvorani Savice Zorko. Katere sestavine potrebujemo za pripravo le-tega, je predstavila Tinka Kovačič, ki je že večkrat sodelovala na raznih tekmovanjih. Na tekmovanju Dnevi kruha, vina in salam je bila med najuspešnejšimi. Tako je včeraj predstavila pripravo belega in koruznega kruha. Za prvega potrebujemo: moko tip 400, sol, olje, mleko, vodo in sladkor. Za pripravo koruznega kruha pa potrebujemo: koruzno moko, belo moko, sol, olje, vodo, mleko in kvas.


Pokazala je tudi, kako se naredi štruca kruha. Po končani predstavitvi priprave kruha, so le-tega tudi poskusili – belega in koruznega – ter se prepričali, da dobrega kruha ne naredi moka, ampak roka.