skala, jesenice na dolenjskem Svet24.si

Foto: Družini na brežiškem večerni mir skalila...

Vrtec igralnica otrok Svet24.si

Ministrstvo: Sprememba vrtčevskih normativov ...

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

adriana, življenje-na-tehtnici Njena.si

Adriano pri hujšanju ovirala velika samozavest

simundza Ekipa

Bodo Turki odpustili Šimundžo? Trma, ki bi ...

Novice Krško

FOTO: Krško kandidira za evropsko mesto športa 2016

Piše: Radio Krka

Čas objave:
03.09.2015 10:28

V zadnjih dveh dneh je Krško gostilo predstavnike evropske komisije Združenja ACES (Association of European Capitals of Sport), saj med evropskimi mesti z več kot 25 tisoč prebivalci kot prvo slovensko mesto samostojno kandidira za naziv Evropsko mesto športa 2016 med ostalimi 36 kandidati.

Združenje s tem projektom nagrajuje mesta, kraje in skupnosti pri prizadevanjih za vzpostavljanje pogojev za razvoj športa in športnih dejavnosti, letošnje zmagovalce pa bo razglasila 18. novembra v Bruslju.

Župan občine Krško mag. Miran Stanko je predsednika komisije Gian Francesca Lupatellija ter njegova sodelavca Danila Montanarija in Berislava Čižmeka s sodelavci sprejel že včeraj, mu predstavil občino, delovanje njenih športnih društev, v zadnjih dveh dneh pa so si gostje tudi na terenu po občini ogledali športno infrastrukturo.

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci poudaril župan, se je Občina Krško na pobudo komisije za kandidaturo odločila predvsem zaradi številnih investicij na področju športa v zadnjih letih, s čimer zagotavlja dobre pogoje za delovanje športnih organizacij in razvoja športa v občini ter zagotavlja množičnost vključevanja občanov. Obnovila ali pa na novo zgradila je več športnih objektov, kot so na primer novogradnje ali obnove telovadnic pri osnovnih šolah, bazen Brestanica je bil pred leti v celoti obnovljen, v letošnjem letu smo na pobudo olimpionika Primoža Kozmusa zgradili Atletski center za mete na Štircu pri Senovem, trenutno je v obnovi tudi Stadion Matije Gubca, … V lanskem letu je iz proračuna za obnovo športnih objektov namenila skupno milijon evrov.

Šport občine Krško v številkah

Skupno je v občini Krško okoli 70 športnih objektov, med njimi šest, namenjenih vrhunskim športom, 25 šolskih športnih objektov in še nekaj manj kot 40 objektov za rekreacijo.
V okviru programov športa je Občina Krško v lanskem letu v ta namen namenila 500.000 evrov za delovanje posameznih društev in drugih športnih organizacij, za letošnje leto načrtuje še nekaj več, okoli 700.000 evrov.

Krško je gostitelj več mednarodnih športnih tekmovanj, kot sta na primer Speedway Grand Prix in mednarodni plavalni miting. Poleg vrhunskih športov pa v Krškem veliko pozornosti namenjajo tudi rekreaciji in gibanju ter zdravemu načinu življenja na sploh. Kot je poudaril župan, je prednost Krškega v množičnosti in skrbi za športne aktivnosti in rekreacijo za vse generacije, s poudarkom na delu z mladimi, ki so vključeni v številna društva in klube. S tem namenom se Občina Krško v tem letu med 8. in 13. septembrom pridružuje projektu Evropski teden športa, v okviru katerega bodo potekale številne aktivnosti tako za starejšo populacijo kot tudi predstavitve različnih športnih panog mladim, ki se na začetku šolskega leta odločajo za obšolske dejavnosti.

Začetki podeljevanja naziva evropsko mesto, kraj ali skupnost športa segajo v leto 2001, ko je bil Madrid imenovan za prvo evropsko prestolnico športa. Letos bodo nagrajence razglasili 18. novembra v Bruslju.

Župan Miran Stanko o programih