kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

šeško oblak Ekipa

Dvoboj Oblaka in Šeška se je začel ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Novice Krško

FOTO: Krški plesalci so svetovni prvaki

Piše: Radio Krka

Čas objave:
07.12.2015 08:09

Že nekaj let je znano, da krški step plesalci sodijo v sam svetovni vrh stepa, saj so se redno uvrščali v finala prvenstev. Letos jim je uspel izjemen uspeh saj so naslovu evropskih prvakov dodali še žlahtnejši naslov svetovnih prvakov.


Od 1. do 5. decembra je v Riesi v Nemčiji potekalo svetovno prvenstvo v stepu. Že vrsto let se prvensta redno udeležujejo kot člani slovenske reprezentance tudi člani Plesnega kluba Lukec iz Krškega. Letos se je tekmovanja udeležilo 8 krških step plesalcev.

Plesalci Sara Jurkas Omerzo, Dana de Costa, Brina Lukež ter Luka in Sebastijan Vodlan so s koreografijo Happy postali svetovni prvaki v stepu med članskimi malimi skupinami. Izjemen uspeh na prvenstvu je dopolnil Luka, ki je v prestižni kategoriji solo člani osvojil bronasto medaljo. Poleg dveh medalj pa so si plesalci priplesali še dve finalni uvrstitvi in sicer so 5. mesto osvojil Sebastijan, Luka in Brina v kategoriji članskih trijev ter 6. mesto Luka in Brina v kategoriji članskih parov. Izjemni nastopi v vseh kolih od predtekmovanja do finala so prepričali sodnike in tudi publiko v dvorani, ki je vse nastope pospremila z bučnim aplavzom. V vseh kategorijah so se plesalci kosali z izjemno konkurenco plesalcev iz svetovnih velesil v stepu kot so Amerika, Anglija, Švica, Avstralija, Kanada, Italija, Južna Afrika in druge. Veseli smo lahko, da je med njimi sedaj tudi Slovenija.

Poleg omenjenih vrhunskih rezultatov je med članskimi solistkami letos prvič nastopila Sara Jurkas Omerzo, ki ji kljub prepričljivemu nastopu žal ni uspelo priti v polfinale in je na koncu osvojila 22. mesto. Sara je bila ena izmed najmlajših tekmovalk v svoji kategoriji in pred njo je še veliko priložnosti v tej prestižni članski kategoriji. Sara je tekmovala tudi skupaj z Dano de Costa v kategoriji parov. Priplesali sta si 16. mesto

V PK Lukec imajo odlično šolo stepa, ki jo vodi trener in koreograf Sebastijan Vodlan in na svetovnem prvenstvu se je predstavil tudi njihov podmladek. Najboljši rezultat je dosegel Alen Halilović, ki je v kategoriji solo otroci za las zgrešil finale in osvojil 9. mesto. Med mladinci je v solo kategoriji nastopal Tomy Gaberšček Škoda in si priplesal 23. mesto, med mladinkami pa Lena Škoda, ki je osvojila 34. mesto. Alen, Tomy in Lena so skupaj zaplesali še med mladinskimi triji in s točko Sound Warriors osvojili 20. mesto.

Mnogo trdega dela, truda in odrekanj je bilo potrebnih za osvojirev naslova svetovnih prvakov in to lahko uspe samo ekipi, ki diha kot eno, se čuti in vedno drži skupaj. Takšne vrednote krasijo step plesalce iz Lukca in zato so najboljši na svetu. Poleg tega so vsi še izredno mladi in je pred njimi lahko še dolga plesna pot polna novih doživetij in vrhunskih uspehov.

Izjava trenerja, koreografa in plesalca Sebastijana Vodlana:
Zelo težko trenutno najdem besede s katerimi bi opisal svoje občutke. Mislim, da še nisem povsem dojel kaj nam je pravzaprav uspelo. Počutim se fenomenalno in sem zelo ponosen na moje plesalce, ki so mi sledili in mi zaupali vsa leta. Odkar hodim na svetovna prvenstva v stepu je bil eden od mojih vzornikov švicarski plesalec in koreograf Fabrice Martin in vsako leto smo občudovali njegove koreografije predvsem med malimi skupinami, kjer je mnogokrat navduševal s svojo kreativnostjo. Letos nam je uspelo premagati tudi njega in njegovo skupino, kar mi še posebno veliko pomeni in doda naslovu svetovnih prvakov še dodatno težo. Imeti štiri točke v finalu svetovnega prvenstva je potrditev odličnega dela v naši šoli stepa v katero vključujemo otroke že od 5. leta dalje. Hvala vsem ki ste vrjeli v mene in me podpirali na tej pot. Predvsem pa bi se rad zahvalil svoji ženi Bojani, ki mi vedno stoji ob strani in razume moje preživete ure v dvorani ter očetu Dušanu, ki je bil vsa ta leta gonilna sila razvoja naših step plesalcev in je v osvojitev naslova svetovnih prvakov verjel že nekaj let. Poklon, dragi moji plesalci, čestitam vam iz srca in se veselim nadalnjih uspehov z vami.

Izjava športnega direktorja PK Lukec Dušana Vodlana:

Dragi člani, starši, sponzorji in drugi prijatelji športnega plesa v Krškem in Sloveniji, ki nas vsa ta leta podpirate in stojite ob strani!

Ob največjem klubskem kot tudi slovenskem uspehu z osvojitvijo naslova svetovnih prvakov v malih skupinah in osvojitve bronaste kolajne Luka Vodlana, čutim, da moram napisati nekaj besed oziroma stavkov.

Naslov svetovnih prvakov sem intenzivno sanjal že v »baraki« in na tem delal predvsem zadnjih deset let, ko smo se začeli uvrščati v polfinala in finala ter začeli osvajati bronaste medalje. Vedel sem, da enkrat bo prišla tudi zlata kolajna. In zdaj jo imamo! Še prej pa sem moral opraviti kar nekaj dramatičnih in neljubih potez, brez katerih pač v športu ne gre. Če želiš na sam vrh potem je poleg ostalih nujnih stvari potreben predvsem ekipni duh, disciplina in pristop. V športu ni demokracije in se mora vedeti kdo je kaj!

Ob takšnem koreografu in trenerju ter plesalcu kot je Sebastijan in ob takšni mladi ekipi kot so Sara, Dana in Brina ter Luka kot res vsestranski plesalec se je to moralo enkrat zgoditi.
Moje poteze zadnjih nekaj let so obrodile sadove, saj smo poleg tehnike, koreografije uvedli tudi prepotrebne kondicijske in psihološke priprave, ki so predvsem mladim plesalkam vlile toliko samozavesti, da so bile enakovredne vsem starejšim in še bolj izkušenim plesalkam na tem svetovnem prvenstvu. Njihovo mladost in energijo smo v parih letih spremenili v prednost pred ostalimi, ki so že več let v članski konkurenci. Iskrena hvala drage Brina, Dana in Sara za pogum in vse to kar vas je krasilo že ves čas ko smo skupaj. Verjamem, da boste še naprej uspešne!

Kdor ni bil na svetovnem prvenstvu si sploh ne more predstavljati v kakšni konkurenci smo vsa ta leta vztrajali do samega vrha. Ob tem bi rad izpostavil še Luko saj se je iz kroga v krog bolje počutil in res užival ter izkoristil vse svoje prednosti ter na koncu le za eno oceno zgubil srebrno medaljo. Ampak bron je tokrat kot zlato! Iskrene čestitke vsem!

Hvala lepa vsem, ki ste to dosegli, hvala lepa spremljevalcem in seveda staršem, ki svoje otroke podpirate in nam zaupate.