kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

robert golob pl2 Necenzurirano

Fides je zlomil Cerarja, zdravstveni lobiji ...

marta kos pl Reporter.si

Marta Kos nima izgovora: udbovske evidence so ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

jasmin-cerić Njena.si

Intervju: Špartanski duh s srcem na dlani in ...

matjaz kek 24 pm Ekipa

Matjaž Kek med trenersko elito: selektorja ...

Novice Novo mesto

FOTO: Ko se ptički ženijo....

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.03.2016 16:59

Jutri je god Sv Gregorja, svetnika, ki nikoli ne pride v nebesa, ker gre vedno gor. Na ta dan se ptički ženijo in posvetimo jim nekaj trenutkov medijske slave.

(Besedilo Jože Pečnik, foto Gregor Bernard)
Tako so vnukom pripovedovale babice v tistih časih, ko ni bilo toliko slaščic na krožnikih v slovenskih domovih skozi jesenski in zimski čas. Trije svetniki, spomladini, so v prvih treh mesecih leta. Svatba je pomenila izobilje hrane, bonbonov in piškotov, zato so mnogi revnejši otroci sanjarili, kako se bodo najedli slaščic, ki bodo ostale po ptičji svatbi. V snežnem metežu so hodili v gmajno in oprezali, kdaj bodo imeli ptiči to veselje. Niso dočakali tega trenutka, ker je babica, potrdil pa še dedek in oče, da še ni pravi čas leta. Mamicam so se otroci smilili, ker so domov prihajali premočeni, prezebli, brez slaščic, s praznimi cajnami. Vse je še zmotil julijanski in Gregorjev koledar, da je bila lahko zmeda še večja.

Po vedenju in pripovedi naše kulturne dediščine se ptički ženijo že za valentinovo, na svatbo se pripravljajo že od Sv. Vincenta, Ceneta ( 22. 1. ), in zaključijo nekje za Gregorjevo ( 12. marca ). Valentinovo je dan zaljubljencev po varianti zahoda, naše okolje ceni Gregorjevo, ker na ta dan se povrne sonce in se resno začenja delo na polju in vinogradih. Otroci so na potočkih in mlakah sredi vasi spuščali » gregorčke«, hišice ali čolničke, s prižgano svečko.

Vrnimo se na ptičjo ohcet, ki je v našem okolju med otroci spodbudilo veliko ugibanja, da je to res, da se bodo najedli sladkarij, ki jih takrat ni bilo, danes jih je preveč, zato jih odsvetujemo. Pa vseeno, pojdite jutri v naravo, gmajno in gozd, na sprehod in oprezajte tudi vi po pticah, saj je rek dekletom prinašal srečo v zakonu, ker je videna določena ptica na nebu pomenila kakšen bo njen bodoči mož.

Dodane ptice iz našega okolja so : srake, race, zeleno noga tukalica, žerjav, kozica, vodomec…Kar boste ogledali, si pomagajte z domišljijo, da bo ta pravi. Mogoče ga najdete na Gregorjevem sejmu na Grabnu.