Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Novice Novo mesto

Foto: Karierni dan na zdravstveni šoli

Piše: rk

Čas objave:
08.01.2020 12:45

V ponedeljek, 6. 1. 2020, je dijake 3. in 4. letnika Srednje zdravstvene in kemijske šole Šolskega centra Novo mesto v sklopu kariernega dne obiskal župan Mestne občine Novo mesto, mag. Gregor Macedoni.

Zbrane je najprej nagovorila ravnateljica šole Damjana Papež, nato pa je z avtorsko pesmijo dogodek popestrila dijakinja Nina Suljić. Pod geslom Prihodnost je lokalna se je dijak Matic Žnidaršič z županom pogovarjal o zaposlovanju mladih v lokalnem okolju. Najprej se je župan predstavil, in sicer je spregovoril o svoji izobrazbi, s čim vse se je ukvarjal poleg šole ter razložil pot do sedanjega poklica. Dijakom je pojasnil, da se zavzema za občane ter skuša čim bolj uspešno reševati probleme. Dijaki so županu postavili nekajvprašanj. Zanimalo jih je, kakšna je razlika med iskanjem službe danes in v njegovi mladosti. Povedal je, da imajo sedaj mladi veliko več odprtih možnosti izobrazbe in zaposlitve kot v njegovem času. Dijake je zanimalo tudi, v katerih poklicih so v lokalnem okolju največje potrebe po novem kadru in odgovoril jim je, da sta farmacija ter zdravstvo vsekakor na vrhu lestvice, kar jih je še posebej razveselilo. Povpraševanje je bilo tudi po informacijah glede plačila dijaškega in študentskega dela in kje bi lahko mladi iskali pomoč pri ustanavljanju podjetij. Župan je odgovoril, da si lahko delovne izkušnje mladi pridobijo že z dijaškim delom ter kasneje poskušajo sami najti način do uspeha ter da je potrebno biti v današnjem času tudi iznajdljiv in predvsem odgovoren zase. Na koncu pa je župan poudaril, da je prihodnost v naših rokah in da na mladih svet stoji.

Po koncu intervjuja so dijaki naredili še skupinsko fotografijo z ravnateljico šole, gospo Damjano Papež, in gospodom županom, midva pa sva jih povprašala, kakšen se jim je zdel pogovor in kakšni so njihovi vtisi.

Nina Škoberne, Z3b: »Bilo je zanimivo, čeprav so mi ljubši bolj konkretni odgovori na vprašanja. Sicer sem pričakovala, da se bo govorilo o možnostih glede študija, vendar sem vseeno uživala.« Jan Grošelj, K4b: »Zdelo se mi je zelo poučno, izvedeli smo veliko novega o prihodnosti, kam se usmeriti ter katera izobraževanja izbrati, pa tudi kaj lahko pričakujemo in kaj si je občina zadala kot cilj.« Nina Suljić, F4a: »Zelo sem navdušena nad tem, da se je občina odzvala na klic mladih in se odločila z nami sodelovati čisto neposredno. Res smo lahko hvaležni, da imamo tudi tovrstno podporo, da je župan pripravljen  govoriti iz oči v oči z nami. Bilo mi je zelo všeč, da smo dobili informacije o kariernih poteh.«

Teja Medle in Žiga Hren