profimedia-0958642345 Svet24.si

Že imate božično zvezdo? Poglejte, kam je ...

ego 6 Svet24.si

Ego ni slab – težava nastane šele, ko ga ne ...

1664395240-05042007-e6a085c85087d56c75b3bdc4a1c0c144 Necenzurirano

To so ljudje, ki so Uniorjeve milijone dali za ...

1762164898-30-1762164773555 Reporter.si

Razkrivamo, s kom vse se Prebilič dogovarja o ...

skube 1 Svet24.si

Skube nalil čistega vina: Nočem podcenjevati ...

honor_april-1 Njena.si

Kako posneti fotografijo kot profesionalec?

shutterstock_2614157047 Njena.si

Kako zasijati: 3 modni triki, ki jih stilisti ...

Novice Brežice

FOTO: Kakor je na svetu več sort ljudi, tako je tudi več sort fižola

Piše: R.K./M.K.

Čas objave:
18.01.2019 11:25

Leto je naokrog in v Knjižnici Brežice smo pripravili nov nabor prireditvenih dejavnosti.

V nadaljevanju meseca bodo obiskovalce nagovarjali skupaj z domačini, Založbo Primus in Fakulteto za turizem.  Tudi gostja včerajšnjega večera, 17. januarja 2019, je posredno povezana z Brežicami, mag. Andreja Škrabec, ustvarjalka mnogih interesov, ljubiteljica narave in zagovornica ohranjanja kulturne dediščine. Poleg naštetega še avtorica knjige Fižol – na žlico, v solati, kot glavna jed in kot sladica. Ob fižolu in inovativnih receptih za pripravo jedi iz njega je v knjigi predstavljena lokalna skupnost Hrovača pri Ribnici. Knjiga oživlja spomin na lokalne modrosti in jezik, zlasti na ribniško narečje. Slednje je obeleženo s humorjem in zanimivimi reki.  Ribničan pravi, da kakor je na svetu več »sort« ljudi, tako je tudi več »sort« fižola. V glavnem pa poznamo dve: nizkega, pred katerim klečeplazimo, in visokega, za katerim se pre(s)tegujemo. Gospa Škrabec je predstavila tiste »sorte«, ki so v
Sloveniji bolj prepoznavne in dosegljive. Prisluhnili smo zgodbi o nastanku knjige, zgodovini predstavljene stročnice in njenih učinkih na telo, razliki med svežim fižolom in fižolom v pločevinkah, poleg vsega tega pa še številnim receptom. Nekaterim tradicionalnim in drugim sodobnim fižolovim dobrotam, kot so mafini s stročjim fižolom, fižolov burger, tortilje s fižolovo-mesnim nadevom, kruh in potica, palačinke ter sladoled.


Fižol kljub svoji častitljivi starosti dokazuje, da prav nič ne zaostaja, in poleg tradicije
z veseljem sledi »modnim muham«. Tudi v obliki fižolove torte, ki je obiskovalcem šla
v slast ob zaključku druženja.