profimedia-0937173421 Svet24.si

Več tisoč zaposlenih protestiralo pred sedežem ...

strelec Svet24.si

Strelci: pustolovci, ki sovražijo obveznosti in ...

zlato1 Necenzurirano

V sefu podjetja v lasti Cerkve za deset milijonov ...

22842X1223 Reporter.si

Nov zaplet pri Anžetu Logarju: kompromitirana ...

urska zigrat tadej pogacar Ekipa

Urška Žigart spregovorila o morebitnem ...

nusa-cerar Revija Stop

Nuša Cerar: Želim biti obdana z iskrenimi ...

zlatko zahovic Ekipa

Zahović jasno in glasno o reprezentanci, Cesarju ...

Novice Brežice

FOTO: Kakor je na svetu več sort ljudi, tako je tudi več sort fižola

Piše: R.K./M.K.

Čas objave:
18.01.2019 11:25

Leto je naokrog in v Knjižnici Brežice smo pripravili nov nabor prireditvenih dejavnosti.

V nadaljevanju meseca bodo obiskovalce nagovarjali skupaj z domačini, Založbo Primus in Fakulteto za turizem.  Tudi gostja včerajšnjega večera, 17. januarja 2019, je posredno povezana z Brežicami, mag. Andreja Škrabec, ustvarjalka mnogih interesov, ljubiteljica narave in zagovornica ohranjanja kulturne dediščine. Poleg naštetega še avtorica knjige Fižol – na žlico, v solati, kot glavna jed in kot sladica. Ob fižolu in inovativnih receptih za pripravo jedi iz njega je v knjigi predstavljena lokalna skupnost Hrovača pri Ribnici. Knjiga oživlja spomin na lokalne modrosti in jezik, zlasti na ribniško narečje. Slednje je obeleženo s humorjem in zanimivimi reki.  Ribničan pravi, da kakor je na svetu več »sort« ljudi, tako je tudi več »sort« fižola. V glavnem pa poznamo dve: nizkega, pred katerim klečeplazimo, in visokega, za katerim se pre(s)tegujemo. Gospa Škrabec je predstavila tiste »sorte«, ki so v
Sloveniji bolj prepoznavne in dosegljive. Prisluhnili smo zgodbi o nastanku knjige, zgodovini predstavljene stročnice in njenih učinkih na telo, razliki med svežim fižolom in fižolom v pločevinkah, poleg vsega tega pa še številnim receptom. Nekaterim tradicionalnim in drugim sodobnim fižolovim dobrotam, kot so mafini s stročjim fižolom, fižolov burger, tortilje s fižolovo-mesnim nadevom, kruh in potica, palačinke ter sladoled.


Fižol kljub svoji častitljivi starosti dokazuje, da prav nič ne zaostaja, in poleg tradicije
z veseljem sledi »modnim muham«. Tudi v obliki fižolove torte, ki je obiskovalcem šla
v slast ob zaključku druženja.