kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

bajec becarevic Reporter.si

Huda obtožba na račun Tarče in Teša: ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

jasmin, pop-tv, kmetija Njena.si

Kmetija: Zaradi tega Jasmin v areno odhaja ...

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Novice Brestanica

FOTO: Brestaniško termoelektrarno bodo posodobili

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
17.02.2016 06:30

Termoelektrarna Brestanica (TEB), med drugim rezervni dobavitelj elektrike za krško nuklearko, bo po lanskem razpisu aprila začela graditi nov plinski blok, s katerim bo začela zamenjavo blokov, ki obratujejo od leta 1975. Za naložbo v skupni vrednosti 35 milijonov evrov bodo namenili 70 odstotkov lastnega denarja in razliko pokrili s posojili.

Direktor TEB Tomislav Malgaj je na današnji novinarski konferenci v Brestanici povedal, da štiridelna naložba predvideva gradbena dela, pomožne sisteme, elektro opremo in nabavo ter montažo glavne tehnološke opreme.

Njena vrednost znaša sicer 18,5 milijona evrov, na razpisu, ki se je zaradi dveh pritožb zavlekel za približno pol leta, pa so se odločili za konzorcij Stenmark, ki ga sestavljata Siemens Slovenija in Siemens Švedska.

Začetek del z ureditvijo gradbišča pred zdajšnjo stavbo elektrarne predvidevajo aprila, končanje del pa maja 2018, ko bo novi nadomestni plinski agregat pripravljen za komercialno obratovanje.

Direktor je tudi pojasnil, da se obratovalno obdobje treh starih plinskih blokov - ki so izredno prilagodljivi, robustni in podobno kot novi blok omogočajo zagon iz breznapetostnega stanja ter otočno obratovanje - kljub skrbnemu obratovanju, rednemu vzdrževanju in razmeroma malo obratovalnim uram izteka.

Hkrati 40 let stara tehnologija ne ustreza sodobnim okoljskim merilom. Številne študije pa so tudi pokazale, da je projekt zamenjave plinskih blokov upravičen v tehničnem in ekonomskem pogledu, je dodal.

Nadomestni plinski blok bodo zgradili na mestu nekdanjega 110 kilovatnega stikališča. Močno bo povečal izkoristek plinske turbine, jedro glavne tehnološke opreme pa predstavljata industrijska plinska turbina SGT 8000 z nazivno močjo 53 megavatov in generator električne energije.


Del glavne tehnološke opreme je tudi dizelski električni agregat, ki bo omogočal zagon plinske turbine v breznapetostnem stanju oz. t. i. temni zagon, pred dnevi podpisana izvajalska pogodba pa predvideva tudi dobavo in montažo dimnika.

Novi plinski blok bo omogočal zagon do polne moči v manj kot trinajstih minutah, kar ustreza uveljavljenim merilom zagotavljanja terciarne rezerve. Za zdaj bodo zgradili le prvi nadomestni blok, v primeru večjih potreb pa v prihodnjih letih še drugega.

TEB je sicer vodilni ponudnik sistemskih storitev terciarne regulacije in t. i. temnega zagona v slovenskem elektro-energetskem sistemu, s svojo posebno plinsko tehnologijo pa zanj zagotavlja temeljne sistemske storitve. Skrbi za terciarno regulacijsko rezervo v primeru izpada večjih proizvodnih blokov ali drugih motenj v energetskem sistemu in za zagon agregatov brez zunanjega vira napajanja ter s tem možnost vzpostavljanja omrežja v primeru sistemskega razpada.

V TEB, kjer v povprečju letno zabeležijo približno 12 milijonov evrov prometa, so lani ustvarili nekaj več kot 1,3 milijona evrov čistega dobička. Zaposlujejo nekaj več ko sto ljudi, stalno znižujejo stroške in nove priložnosti iščejo tudi na trgu.

V TEB so lani izvedli 47 zagonov in z njimi bistveno prispevali k zanesljivosti državnega elektroenergetskega sistema, je še navedel Malgaj.