Green lake Svet24.si

20-letni moški se je utopil na območju Zelenega ...

uvodna Svet24.si

Malček z možnostjo štirikolesnega pogona

DRU20150503BOBO152 Necenzurirano

Nova napaka sodišča: obsojeni bankirji so se ...

1717753308-dsc04923-1717753281864 Reporter.si

Lojze Peterle spet kritiziral vodstvo Nove ...

kek Ekipa24.si

Takšnega selektorja pa še ne: Nasmejani Kek ...

Marylin ni mogla brez čudežnih injekcij, ki so delovale tudi na njeno psiho Odkrito.si

Vse je bilo v njegovih rokah ... Tudi ona

ilicic kurtic Ekipa24.si

Danci so znoreli! Pogačar Sloveniji na velikem ...

Novice Tržišče/Sevnica

FOTO: Bilo ga je nekaj ton, pa je kmalu pošel

Piše: Dolenjski list/AKŽ, DU, društvo Hrast, TD Tržišče

Čas objave:
17.09.2019 12:42

Na deževno soboto, 7. septembra, je v Postojni potekal že 19. svetovni festival praženega krompirja v organizaciji Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi.

19.-svetovni-festival-praženega-krompirja, pražen-krompir, krompir
19. svetovni festival praženega krompirja
Foto: Stane Markovič

Zjutraj so se zbrali v Tržišču in na avtobus naložili vso potrebno opremo, pripomočke ter seveda krompir, razne začimbe in dodatke za pripravo te tradicionalne slovenske jedi. V Postojni jih je pričakalo sončno vreme. V središču Postojne se je zbralo več kot 60 ekip pražilcev iz Slovenije in tujine. Domači kraj Tržišče pa je bil najbolj množično zastopan, saj so se ga udeležila kar štiri društva: Aktiv kmečkih žena, Društvo upokojencev, Klub ljubiteljev starih vozil Mirenske doline Hrast in Turistično društvo. Občino Sevnica pa je skupaj zastopalo kar osem društev, zato so bili še posebej veseli novice, da bo naslednje prizorišče praženega krompirja prav Sevnica.

19.-svetovni-festival-praženega-krompirja, pražen-krompir, krompir
19. svetovni festival praženega krompirja
Foto: Stane Markovič

Po prizorišču je dišalo po praženi čebuli, svinjski masti z ocvirki in ostalih začimbah, ki so sestavni del te tradicionalni jedi. Vsako društvo je pripravilo svoj najboljši recept za pripravo praženega krompirja: pražen krompir z jurčki, pražen krompir s kranjsko klobaso, s slanino, s semeni, zelenjavo in podobno. V glavnem človeška domišljija ne pozna meja. Za odličen okus, pa je pomembno, da so sestavine iz domačih njiv in vrtov.

19.-svetovni-festival-praženega-krompirja, pražen-krompir, krompir
Bilo ga je ogromno, pa je kmalu pošel
Foto: Stane Markovič

Po 12. uri se je začelo razdeljevanje brezplačnih porcij praženega krompirja. Obiskovalci so pristopili k stojnicam in pokušali pražen krompir pripravljen po tradicionalnih receptih ali pa s sodobnejšim pridihom. Čeprav so pražilci pripravili par ton krompirja, so porcije kmalu pošle, saj je bil obisk nad pričakovanji. Ker so v Tržišču znani po odličnem cvičku, so obiskovalcem postregli tudi s to odlično kapljico.

19.-svetovni-festival-praženega-krompirja, pražen-krompir, krompir
19. svetovni festival praženega krompirja
Foto: Stane Markovič

Organizatorji so prireditev odlično promovirali in jo tudi izpeljali z odliko, saj je festival obiskalo par tisoč obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Predstavili so se tudi lokalni ponudniki domačih izdelkov in obrti. Prireditev je spremljal tudi zanimiv kulturni in glasbeni program. Posavje so na festivalu odlično predstavile tudi Mlade žurerke in s plesnimi nastopi požele bučen aplavz.

Ob koncu prireditve je sledila še predaja praporja. Župan občine Postojna Igor Marentič in predsednik društva praženega krompirja Stanislav Menard, sta prapor predala naslednji gostujoči občini, podžupanu občine Sevnica Janezu Kukcu.

19. svetovni festival praženega krompirja 7.jpg
19. svetovni festival praženega krompirj
Foto: Stane Markovič

Tako je že zdaj znano, da bo 20. Festival praženega krompirja prihodnjič v Sevnici, v soboto 5. septembra 2020!