marjan šarec, robert golob Svet24.si

Če se s to pomočjo reši eno otroško ...

stareješi, pomoč Svet24.si

Nova pravica, ki je diskriminatorna do upokojencev...

52-poljansek_2013 Necenzurirano

Pidovski tajkun prodaja podjetje, ki služi ...

jansa logar bobo1 Reporter.si

Logar Janši počasi, a vztrajno načenja živce: ...

rogaška celje Ekipa24.si

Bizarno! 'Nagice', poljubi deklet ... Takšna ...

Jama Revija Stop

Strašanski občutki groze in veliko smeha

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kaj se je spremenilo v ekipi Dallasa?! Luka ...

Novice Črnomelj

FOTO: 8. april praznovali s pesmijo, plesom in ciganskim golažem

Piše: Center za socialno delo Dolenjska in Bela krajina, koordinatorka Slađana Adamov

Čas objave:
13.04.2019 17:43

Ob valu negativnih novic, ki so zadnje tedne polnile medije, so se črnomaljski Romi v ponedeljek, 8. aprila, ko so svoj praznik praznovali Romi po celem svetu, pokazali v drugačni luči. Večnamenski romski center Črnomelj, ki deluje pod okriljem Centra za socialno delo Črnomelj, je prevzel organizacijo prireditve ob Svetovnem dnevu Romov.

Pelo se je in plesalo.jpg
Pelo se je in plesalo
Foto: Tomaž Čurk in Uroš Novina, ZIK Črnomelj

Okoli dvajset romskih mladostnikov in otrok so zadnje mesece v prostorih večnamenskega centra pripravljali kulturni program. Želeli so se pokazati javnosti v drugačni luči.  

Okoli 180 obiskovalcev, pripadnikov romske skupnosti in pripadnikov večinskega prebivalstva, je uživalo ob plesu, pesmi, igri, harmoniki, belokranjski folklori in še čem … po končani prireditvi pa tudi v pravem ciganskem golažu. Ob pol deveti uri zjutraj so udeleženci programa Socialna aktivacija, ki ga izvaja Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj in ki ga obiskuje večje število pripadnikov romske skupnosti, zakurili ogenj in začeli rezati čebulo.

Praznovali so s plesom.jpg
Praznovali so s plesom
Foto: Tomaž Čurk in Uroš Novina, ZIK Črnomelj

Medtem, ko je skupina pripravljala golaž, so mladi Romi postavili sceno za nastope. Na sceni ni manjkala romska koliba, obešeno perilo, pes, lonci, ogenj in kolo, ki simbolizira preseljevanje Romov po svetu.

Prireditev se je začela s slovensko, nadaljevala pa z romsko himno Djelem, djelem, kar pomeni Grem, grem. Črnomaljski župan Andrej Kavšek je v pozdravnem nagovoru poudaril, da podpira delovanje tovrstnih organizacij, da je romska skupnost v Črnomlju številčna, da živijo skupaj in da se morajo vsi potruditi, da bi živeli v sožitju.

Praznovanje ob Svetovnem dnevu Romov v Črnomlju.jpg
Praznovanje ob Svetovnem dnevu Romov v Črnomlju
Foto: Tomaž Čurk in Uroš Novina, ZIK Črnomelj

Sledili so nastopi romskih otrok in mladostnikov, ki so pokazali in dokazali, da zmorejo, saj so bili obiskovalci navdušeni nad vsako točko posebej.

Kot gostje so nastopili člani Folklorne skupine Lepa Anka Črnomelj, ki so z belino belokranjske noše lepo dopolnili pisano romsko prireditev in dvignili povprečno starost nastopajočih. Organizatorji dogodka so jim hvaležni, da so brez pomislekov takoj potrdili nastop na prireditvi.

Kuhanje ciganskega golaža.jpg
Kuhanje ciganskega golaža
Foto: Tomaž Čurk in Uroš Novina, ZIK Črnomel

Po končani prireditvi je sledilo druženje ob ciganskem golažu. Strahu, da bi bilo karkoli narobe, ni bilo, saj so se tokrat Romi, tako nastopajoči kot tudi obiskovalci v publiki, pokazali kot potrpežljivi, prijazni in vljudni, saj so na prireditvi tudi zvedeli, da beseda Rom pomeni preprosto - človek.

Ciganski golaž.jpg
Ciganski golaž
Foto: Tomaž Čurk in Uroš Novina, ZIK Črnomel