krava Svet24.si

Krava napadla ženico, ta se je sama splazila do ...

soba študentka 250 Svet24.si

Začel se je lov na študentske postelje, ...

Ursula Gawish in Damijan Janković Necenzurirano

Damijan Janković nič več v osebnem stečaju. ...

novak jansa pl sr Reporter.si

Janša Novakovi očita, da je v tujini kritizirala...

azbe jug maribor Ekipa24.si

Nepogrešljivi član Maribora brez ovinkarjenja o ...

gozd-strahov-na-talentih Njena.si

Gozd strahov na Talentih: Nepričakovano ozadje ...

porsche doncic Ekipa24.si

Želite kupiti Dončićevo 'zverino'? Lukov ...

Novice Cerklje ob Krki

AVDIO&FOTO: Kmalu začetek celovite obnove lesenega mostu v Cerkljah ob Krki

Piše: Občina Brežice

Čas objave:
10.06.2020 08:46

Župan Občine Brežice Ivan Molan je z direktorico podjetja Rafael d.o.o. iz Sevnice Marijo Možina v Cerkljah ob Krki včeraj podpisal pogodbo za celovito obnovo lesenega mosta čez reko Krko v vrednosti dobrih 657.800 evrov. Rok za dokončanje obnove je 10. november 2020. V času prenove bo most zaprt za ves promet.

podpis-pogodbe-za-most-cerklje-ob-krki, župan-ivan-molan, brežice, cerklje-ob-krki
Podpis pogodbe za most Cerklje ob Krki
Foto: Občina Brežice

Leseni most v Cerkljah ob Krki ima status kulturne dediščine, zato bo tudi popolnoma obnovljeni most še vedno lesen, kljub nekaterim željam krajanov, da bi namesto dotrajanega lesenega mosta postavili betonskega. Kot je dejal župan Občine Brežice Ivan Molan gre za popolno obnovo mosta, zamenjani bodo vsi nosilni stebri, prečniki, povozni parket in ograja. Most bo izdelan iz hrastovega lesa, povozni parket pa iz smrekovega lesa. Po posvetu z Zavodom za varstvo kulturne dediščine bodo lahko leseni nosilci mosta zamenjani z jeklenimi nosilci, kar bo omogočilo povečano nosilnost iz sedanjih 3,5 tone na 15 ton. To pomeni, da bodo most lahko uporabljala večja intervencijska gasilska vozila in tudi šolski avtobus, kar bo pomembno skrajšalo poti.

podpis-pogodbe-za-most-cerklje-ob-krki, župan-ivan-molan, brežice, cerklje-ob-krki
Podpis pogodbe za most Cerklje ob Krki
Foto: Občina Brežice

Občina Brežice bo ob projektu celovite obnove mosta izvedla tudi podvrtavanje reke Krke za prestavitev vodovoda, ki je sedaj nameščen na most. Za ta dela bo občina namenila dodatnih 40.000 evrov. Za obnovo mosta namenja občina lastna proračunska sredstva, sofinancerska sredstva v višini 200.000 evrov bo prispevalo Ministrstvo za obrambo v skladu z dogovorom o vlaganjih v lokalno infrastrukturo, ki jo souporablja Slovenska vojska. 

podpis-pogodbe-za-most-cerklje-ob-krki, župan-ivan-molan, brežice, cerklje-ob-krki
Podpis pogodbe za most Cerklje ob Krki
Foto: Občina Brežice

Predsednik KS Cerklje ob Krki Damjan Kodrič je dejal, da so krajani veseli podpisa pogodbe in skorajšnjega začetka del, saj so si zadnja leta močno prizadevali, da se most v celoti obnovi. Most je pomemben za prometno povezavo obeh bregov reke Krke in tudi kot simbol kraja, saj je 8. oktober, dan, ko je bil leta 1922 odprt leseni most, praznik krajevne skupnosti. Kakšna pomembna pridobitev je bil most pred skoraj 100 leti pove podatek, da se je na odprtju mostu zbralo 6.000 ljudi od blizu in daleč.

Predsednik KS Cerklje ob Krki Damjan Kodrič o mostu nekoč in danes


Župan Ivan Molan o lesenem mostu Cerklje ob Krki